Nybyggnation lockade golvläggaren Viktor

Golvläggaren Viktor Sandberg gillar att jobba med händerna och är särskilt intresserad av nybyggnationer. Han gick en lärlingsinriktad utbildning och lärde sig stora delar av yrket på arbetsplatser.
– Yrket är ganska brett och det finns gott om jobb, det var en stor anledning till att jag valde yrket, säger han.

Bild på golvläggaren Viktor Sandberg som lägger golv på Yrkes-SM.

Viktor Sandberg tävlade i golvläggning under Yrkes-SM 2016 i Malmö.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag lägger olika typer av golv, till exempel textil-, plast- och parkettgolv. Jag är väldigt intresserad av nybyggnationer, det är det jag jobbar med. På privatsidan får man göra mycket annat kringjobb, på nybyggnation upplever jag att arbetet är mer renodlat.

Vad lockade dig att bli golvläggare?

– Min pappa och min bror jobbar med golvläggning. När jag var liten såg jag min pappa jobba med det, så det var därifrån intresset kom. Sedan är yrket ganska brett och det finns gott om jobb, det var en stor anledning till att jag valde yrket. Jag gillar också att jobba med händerna.

Porträttbild på golvläggaren Viktor Sandberg.

Vad är utmaningen i yrket?

– En utmaning är när det kommer nya mönster att jobba med, det kan till exempel vara en ny sorts parkett som jag inte har lagt förut. Produkterna man jobbar med utvecklas också hela tiden.

Vad är det bästa med att arbeta som golvläggare?

– Dels tycker jag att det är bra betalt, sedan är det skönt att jobba inomhus under vintrarna. Jag tycker att det är ett underhållande yrke, det finns alltid något att göra.

– Det finns även möjligheter att växla inriktning, man kan dels jobba hos privatpersoner och dels på nybyggen.

Vilka egenskaper behövs?

– Det är viktigt att vara driftig, att vilja få saker gjorda. Man bör inte heller vara rädd för att skita ner sig och ta i lite. Det är en fördel att vara händig.

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Viktor Sandberg

Yrke: Golvläggare.

Utbildning: Bygg- och anläggningsprogrammet med särskild lärlingsutbildning till golvläggare på Vipan i Lund. Lärde sig det mesta av yrket på arbetsplatser. Tog studenten sommaren 2016.

Arbetsplats: Ekblads i Landskrona.

Fritidsintressen: Gillar att kolla på ishockey och fotboll, spelar även fotboll.

Tillägsinformation