CNC-operatören digitaliserar industrin

CNC-operatören Emil Björnerman arbetar med bearbetningstekniken svarvning. Under Yrkes-EM 2016 tävlade han istället i fräsning. Teknikintresset förde honom till yrket, trots att han inte hade kommit i kontakt med CNC-teknik tidigare.
– Jag har lätt för att förstå hur det är uppbyggt, säger han.

Bild på CNC-operatören Emil Björnerman som tävlar i Yrkes-EM.

På Yrkes-EM i Göteborg 2016 tävlade Emil i sitt yrke. Tävlingen gick ut på att genomföra tre moment med olika krav på utformning och metoder inom fräsning.

Hur känns det att tävla i ditt yrke?

– Det är roligt att jämföra sig med andra länder. Jag får pressa mina gränser och vara lite extra överpresterande.

Vad arbetar du med som CNC-operatör?

– Jag arbetar med teknisk bearbetning av olika material i produktionen på ett företag som tillverkar pumpar. Med CNC-teknik styr man olika verkstadsmaskiner. Jag fräser på tävling och svarvar på jobbet. Fräsning och svarvning är två bearbetningstekniker i en tillverkningsprocess. I en svarv roterar materialet och i en fräs roterar verktyget medan materialet är stilla.

– Mitt arbete handlar om att styra och programmera en maskin som svarvar till en yta som ska ha en viss funktion. Mycket handlar om att se till att allt rullar på som det ska i processen. Jag svarvar detaljer som kan vara en meter i diameter, exempelvis ett kopplingshus eller ett nav, vilket är olika delar på de pumpar som företaget tillverkar. Materialen vi jobbar med är rostfritt stål, gjutjärn och hårdjärn.

Bild på CNC-operatören Emil Björnerman som tävlar i Yrkes-EM.

Varför valde du att bli CNC-operatör?

– Jag var inne på antingen CNC-teknik eller skog. Att jag funderade på skog var för att jag är uppväxt på en gård. CNC-teknik var helt nytt för mig, men det kändes rätt då jag är tekniskt intresserad och har lätt för att förstå hur det är uppbyggt.

Vilka utmaningar möter du?

– Utmaningen är till exempel när jag ska lära mig en ny maskin. Det gäller att vara noggrann, sätter man en siffra fel kan man krascha hela maskinen. Jobbet är utmanande hela tiden, yrket utvecklas och finns i alla tillverkningsprocesser.

Hur ser du att du kan utvecklas inom yrket?

– Med tiden skulle jag vilja gå mer mot att jobba med nytänkande, strategiska frågor inom CNC-teknik.

Vilka förmågor är viktiga i yrket?

– Att vara framåt och vilja lära sig. Det gäller att vara klurig och finurlig i hjärnan! Man kan lösa problem på många olika sätt.

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Emil Björnerman

Yrke: CNC-operatör.

Arbetsplats: Xylem i Emmaboda. Företaget utvecklar och tillverkar pumpar och andra produkter till bland annat vatten- och avloppsanläggningar.

Utbildning/erfarenhet: Industritekniska programmet med inriktning produkt- och maskinteknik på Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda. Har även läst ett fjärde år till gymnasieingenjör. Har genomgått företaget Xylems industriskola. Jobbade på Xylem under skoltiden eftersom gymnasieskolan hade utbildning i företagets lokaler.

Fritidsintressen: Jagar, är ute i skogen och hjälper till med djuren hemma på gården.

Visste du att...

… CNC står för Computer Numerical Control och är ett datorsystem som används för att styra verkstadsmaskiner eller maskiner som programmeras numeriskt. Med hjälp av styrsystemet kan delar tillverkas på ett enhetligt och automatiskt sätt.

Tillägsinformation