Hudterapeut med passion för yrkets bredd

Hudterapeuten Lovisa Petri hade som mål att bli SPA-chef innan hon fyllde 25 år. Hon nådde målet redan som 22-åring, vilket vittnar om ett stort driv och kärlek för yrket. Dessutom tävlar hon i yrket och vann ett EM-guld 2016. Som hudterapeut har Lovisa valt att arbeta med hela bredden inom yrket.
– Jag älskar allt inom yrket, jag har inte velat specialisera mig på någon del, säger hon.

Bild på hudterapeuten Lovisa Petri som tävlade i Yrkes-EM.

På Yrkes-EM i Göteborg 2016 tävlade Lovisa i sitt yrke och vann guld. Hon har tidigare tagit ett brons i Yrkes-VM 2013 samt tävlat i Yrkes-SM.

Varför valde du att bli hudterapeut?

– Jag utbildade mig först till stylist, men kände att det var för specifikt och ville bredda mig. Jag gillar att göra olika saker och som hudterapeut finns en oändlig variation, jag älskar allt inom yrket!

– Många tror att det är ett ytligt yrke, men det är mycket mer än att bara fixa naglar och göra folk fina! Många väljer att bli hudterapeut för att kunna hjälpa människor. Man träffar kunder som har problem med acne, ryggont eller som känner sig stressade.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag jobbar på företaget LivNordic där jag är SPA-chef på ett kryssningsfartyg. I arbetet ingår ekonomi, budget och personalansvar. Jag utbildar också hudterapeuter i företagets filosofi och våra behandlingar. Tjänsten innebär att jag får jobba mycket utomlands. Till exempel har vi öppnat upp ett nytt SPA i Qatar.

– Tidigare har jag jobbat med ansikts- och kroppsbehandlingar, massage, manikyr, pedikyr, vaxning, färgning av fransar och bryn samt makeup.

Närbild på hudterapeuten Lovisas händer när hon utför en behandling på Yrkes-EM.

Vad lockade dig att jobba utomlands?

– Jag gillar att besöka nya platser och träffa nya människor. Svenska hudterapeuter har också ett gott rykte internationellt. Är man ung tycker jag att man ska testa att jobba utomlands! Man lär sig mycket om andra människor och kulturer.

Vilka utmaningar möter du i ditt yrke?

– Utmaningen är att hela tiden hålla fokus och lära sig att stänga av om man har en dålig dag. Det är också en utmaning att jobba med människor som alla har olika behov. Det gäller att anpassa behandlingen och ge kunden en personlig upplevelse. Målet är att kunden ska säga att det är den bästa behandlingen de har fått!

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Variationen, att träffa människor och att resa! Mitt hjärta ligger hos SPA, det är en kul miljö att jobba i för det händer något hela tiden.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?

– Man kan jobba med försäljning, utbildning, projekt eller ledarskap. Jag hade som mål att bli SPA-chef innan jag fyllde 25 år, jag blev det när jag var 22 år!

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Lovisa Petri

Yrke: Hudterapeut.

Utbildning: Gick hantverksprogrammet stylist på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. Vidareutbildade sig till hudterapeut under ett intensivt år på Gildaskolan i Göteborg, en privat utbildning. Fick en internationell examen med ett diplom som är giltigt i stora delar av världen.

Erfarenhet: Jobbade först som hudterapeut, blev befordrad till assisterande SPA-chef, började därefter jobba med utbildning och blev sedan befordrad till SPA-chef. Lovisas föräldrar driver Trollmarker SPA och Äventyr och har på det sättet vuxit in i miljön redan som liten.

Arbetsplats: LivNordic som har SPA-anläggningar på kryssningsfartyg och på land.

Fritidsintressen: Mitt fritidsintresse är mitt jobb! Annars att umgås med vänner och familj.

Bild på Lovisa Petri som tävlar i Yrkes-EM.

Kuriosa

Lovisa om att tävla i yrket: Det är jätteroligt, jag skulle rekommendera alla som kan tävla i sitt yrke att göra det. Yrkes-VM var stort, det bästa jag har gjort! Jag jobbade mycket med mental träning inför VM, så jag var väl förberedd att ta guld i EM. Det är roligt att ingå i ett landslag med den gemenskap som följer, samtidigt lär man känna andra inom sitt yrke.

Lovisas tips till dig som funderar på yrket: Kolla igenom utbildningarna och var väldigt selektiv! Det är bra att gå en utbildning som är godkänd av vårt branschförbund SHR. Det finns både korta och långa utbildningar. Prata med någon som gått utbildningen innan, det gjorde jag.

Tillägsinformation