Floristen skapar kreativa färgkombinationer

Floristen Anna Karlsson skapar kreativa uttryck med färg och form. Hon binder buketter till bland annat begravningar och bröllop. Att jobba med färgkombinationer, dekorationer och formarbete är det hon tycker är roligast med yrket.
– Utmaningen är att kunden alltid ska bli nöjd och att sätta ihop något vackert till dem, säger hon.

Bild på floristen Anna Karlsson som tävlar i Yrkes-EM.

På Yrkes-EM i Göteborg 2016 tävlade Anna i sitt yrke. Hon tävlade i sex moment som bland annat gick ut på att skapa en brudbukett, ett kroppssmycke och ett bordsarrangemang.

Varför valde du att bli florist?

– Jag gillar att vara kreativ och jobba med händerna. Det är ett omväxlande och vackert yrke där man får göra olika saker, inget arbete är det andra likt.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag jobbar i butik, står mycket i kassan och har kundkontakter. Det är vanligt att sätta ihop buketter som kunden ska ha hemma eller ge bort. Jag binder också buketter till bröllop och begravningar.

Hur jobbar du med färg?

– Jag utgår från färgcirkeln, beroende på syfte använder jag färger som står nära varandra eller kontrastfärger. Kontrastfärger förhöjer varandra, exempelvis orange och blått. Man jobbar helst inte med hela färgskalan, det blir för rörigt, arbetet måste vara harmoniskt och fint att se på. Det handlar också om att få till fina färgövergångar, till exempel med olika blad.

Bild på floristen Anna Karlsson som tävlar i Yrkes-EM.

Vilka utmaningar möter du?

– Utmaningen är att kunden alltid ska bli nöjd och att sätta ihop något vackert till dem. En begravning är det ju sista farvälet och då ska jag verkligen kunna göra det finaste jag kan!

– En del kunder har en klar bild av vad de vill ha, andra har ingen aning. Det kan ibland vara svårt att uppfylla exakta förväntningar. När kunden inte vet vad de vill ha får jag istället luska ut vilka färger de gillar och hjälpa kunden att hitta på något.

Vad är bäst med ditt yrke?

– Att jag får skapa vackra uttryck med färg och form, vara kreativ och tänka ut mina arbeten själv. Jag gillar att testa olika färgkombinationer, gärna oväntade som kunden kanske inte är beredd på. Jag gillar också att jobba dekorativt eller med formarbete. Jag jobbar ofta med en kontrollerad yttre form som inte blir alltför orolig, för att sedan kunna dekorera och förhöja arbetet.

Vilka förmågor är viktiga i ditt yrke?

– Förutom att vara kreativ är det viktigt att vara social, glad och trevlig. Att kunna planera sina arbeten och skapa en bra struktur. Det gäller att veta hur mycket blommor som går till varje arbete och att beställa in i rätt mängd.

Text: Hanna Glössner
Foto:
Lina Siksjö.

Anna Karlsson

Utbildning/erfarenhet: Hantverksprogrammet inriktning florist på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping.

Arbetsplats: Arbetar extra på Österqvists blommor i Norrköping. Där hade hon också praktik och sommarjobbade under skoltiden.

Fritidsintressen: Spelar handboll.

Annas tips till dig som funderar på att bli florist:
– Prata med gymnasieskolorna och fråga vilka utbildningar de har. Florist är ett yrke som passar om man gillar att jobba kreativt med händerna. Skapa gärna ett personligt uttryck, en egen stil.

Kuriosa

Annas favoritarbete:
– På Yrkes-SM gjorde jag en brudbukett med pärlor och fjädrar som jag blev väldigt nöjd med. Den var som ett näst, väldigt elegant. Ett kroppssmycke som jag gjorde på EM blev också väldigt tjusigt med fina färgövergångar och bra passform".

Svåraste arbetet:
– På Yrkes-EM var ett bordsarrangemang det svåraste, jag hade inte tränat så mycket på det. I arbetslivet gjorde jag en begravningsbukett med blommor från hela färgskalan som kunden gärna ville ha. Själv var jag inte 100 procent nöjd eftersom jag vanligtvis inte jobbar så, men det viktigaste var att kunden blev nöjd!