Automationstekniker ser tydliga resultat

Automationsteknikerna Adrian Bentland och Wilhelm von Heideken arbetar med en teknik som är på framfart. Problemlösning och tydliga resultat av arbetet lyfter de fram som positiva delar av yrket.
– Automation är allt som styrs automatiskt och ersätter en människa. Utvecklingen går mot alltmer datorstyrda, överordnade system.

Bild på automationsteknikerna Wilhelm von Heideken och Adrian Bentland som tävlade i Yrkes-EM.

På Yrkes-EM i Göteborg tävlade Wilhelm och Adrian i automationsteknik. De tävlade i par och tävlingen gick främst ut på att montera och programmera flera stationer som liknade en produktionsutrustning i tillverkningsindustrin.

Hur känns det att tävla i yrket?

– Det är jätteroligt att tävla i alla moment! Allt som blinkar, låter och rör på sig är kul.

Varför har just ni tagit er till Yrkes-EM?

– Mycket handlar om att vi har ett logiskt tänkande, är strukturerade och har koll på vad vi gör. Vi tycker att teknik är roligt och löser de problem som uppstår.

Hur skulle ni beskriva automation?

– Allt som styrs automatiskt och ersätter en människa, till exempel i en fabrik eller i hemmet. I hemmet kan automation vara smart styrning av husets funktioner, till exempel belysning eller värme.

Bild på automationsteknikern Wilhelm von Heideken.

Wilhelm von Heideken.

Vad arbetar ni med?

– Jag (Wilhelm) arbetar på en elfirma, mest med vanliga elektrikerjobb som att dra kabel och sätta vägguttag. Jag gör också en del jobb inom automation, många kunder efterfrågar automatiserade lösningar idag.

– Jag (Adrian) undervisar i bland annat automationsteknik på Göteborgs Tekniska Collage. Jag har tidigare jobbat som automationsingenjör med testanläggningar för 
processgasindustrier och rening av de processerna.

Vad finns det för utmaningar med yrket?

– Att det är olika anläggningar man jobbar med. Man stöter ofta på anläggningar eller system som man aldrig har sett tidigare, säger Wilhelm.

– Det är allt från gammal till ny teknik som kräver olika arbete. Nyare system som PLC (ett programmerbart styrsystem) kan styra stora anläggningar. Med ny teknik får man programmera och beräkna för stora system, säger Adrian.

Bild på automationsteknikern Adrian Bentland som tävlar i Yrkes-EM.

Adrian Bentland.

Hur tror ni att yrket kan utvecklas framöver?

– Utvecklingen går mot alltmer datorstyrda, överordnade system – ungefär som en masterdator. Det innebär att det finns en smart övervakning för underordnade delsystem, ett system som har överblick på en hel anläggning av något slag.

Vad tycker ni är det bästa med yrket?

– Att det händer så mycket och att man löser komplicerade problem, säger Wilhelm.

– Resultatet i arbetet är tydligt, funkar något syns det direkt. Man får snabb återkoppling på det man har gjort och det är roligt att styra saker som är automatiska. Det handlar både om att konstruera och programmera, säger Adrian.

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Adrian Bentland

Yrke: Automationsingenjör.

Utbildning/erfarenhet: 3-årig gymnasieutbildning på Göteborgs tekniska gymnasium, högskoleförberedande industritekniskt program med inriktning mekatronik. Har påbörjat en civilingenjörsutbildning på Chalmers inom automation och mekatronik.

Arbetsplats: Göteborgs Tekniska Collage AB där han arbetar som utbildare inom gymnasieskola, yrkeshögskola, företagsutbildning och yrkesvuxenutbildning. Har tidigare arbetat som elkonstruktör inom fastighetsindustrin och som automationsingenjör.

Fritidsintressen: Snickra är mitt största intresse, bygger ett hus. Tycker om stora projekt!

Wilhelm von Heideken

Yrke: Installationselektriker och automationstekniker.

Utbildning/erfarenhet: Katrineholms Tekniska Collage, el- och energiprogrammet inriktning automation.

Arbetsplats: Elektrikrer’n AB i Västerås. Blev klar med lärlingsperioden sommaren 2016.

Fritidsintressen: Renoverar gamla bilar, skruvar mycket. Har haft skruvandet och handlaget sedan länge, bra att ha med sig i yrket då alla bitar inte är tekniska.

Tillägsinformation