Utomhusarbete och kundkontakt för murare

Adam Kristensson skapar fasader med olika typer av mureri- och putstekniker. En inspirerande yrkeslärare gjorde att han fick upp ögonen för muraryrket.
– Det bästa med yrket är att jobba med händerna, vara utomhus och träffa nya människor, säger han.

Bild på muraren Adam Kristensson som lägger tegel.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Mureri är ett handarbete på ganska hög nivå. Oftast handlar det om att skapa fasaden, utsidan på ett hus. Invändigt kan ett jobb handla om att skapa en murad vägg. Jag jobbar också med att putsa fasader för att få till en slät yta. Själv vill jag inte specialisera mig på någon del av jobbet, helst vill jag kunna lite av allt. Det roligaste momentet inom mureri är själva slutfinishen, när man ser strukturen och lägger på det sista.

Varför valde du att bli murare?

– Jag gillar att jobba med händerna och att röra på mig. Jag tycker inte om att sitta inomhus. När det var dags att välja inriktning på bygg- och anläggningsprogrammet var jag först inne på att bli träarbetare. Men jag blev inspirerad av en lärare inom mureri och valde den inriktningen istället. Jag visste också att jag ville ut och jobba direkt efter gymnasiet, därför kändes ett yrkesprogram rätt. Min familj har till viss del inspirerat mig till ett praktiskt yrke också, pappa är verktygsmakare och min bror är elektriker.

Bild på muraren Adam Kristensson som arbetar med en tegelvägg.

Vad är det bästa med att arbeta som murare?

– Det bästa är att jobba med händerna, träffa nya människor och att vara ute i friska luften. Det är ett socialt jobb, på ett större bygge träffar jag ofta många andra yrkesinriktningar. Jobbar jag hos privatpersoner har jag mycket kundkontakt, vilket också är kul. Det är viktigt att se till att kunden blir nöjd och att lämna en garanti för sitt arbete.

Vilka utmaningar möter du
i ditt arbete?

– Det är nog att man aldrig blir riktigt fullärd, även om man är färdigutbildad och har gjort klart sin lärlingstid så finns det alltid något nytt att lära sig. Jag möter nya problem som måste lösas.

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Att vara social är en viktig egenskap, jag träffar många nya människor. Det är viktigt att kunna prata med kunder och vara allmänt trevlig.

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Adam Kristensson

Yrke: Murare.

Utbildning: Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning mureri på Vipan i Lund. Tog studenten sommaren 2016.

Fritidsintressen: Spelar fotboll och badminton i veckorna. Spelar ibland golf på helgerna.