Hög säkerhet i fokus för flygtekniker

Flygteknikern Malin Sjörand trivs med ansvaret och den höga flygsäkerheten. Hon har alltid varit intresserad av teknik, men hade inga tankar på flygteknik innan hon sökte sig till yrket.
– Det var viktigt att det fanns goda möjligheter till jobb när jag valde gymnasieutbildning, säger hon.

Bild på flygtekniker Malin Sjörand.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag har hand om all service som ska göras på en flygmaskin för att den ska vara luftvärdig. Det kan vara allt från större tillsyner, till felsökningar och byte av komponenter. Ibland arbetar jag själv och ibland samarbetar jag med andra, det beror på vilket jobb det är. Enklare jobb, till exempel tillsyner, utför jag ofta själv.

Varför valde du att bli flygtekniker?

– Jag har alltid varit intresserad av teknik och haft en kreativ sida. Jag hade dock aldrig hört talas om flygteknik förrän jag kollade upp olika teknikutbildningar inför gymnasievalet. En viktig del av valet var också att prognosen för flygteknikernas arbetsmarknad såg bra ut, det kändes tryggt när jag skulle välja gymnasieutbildning.

Bild på flygtekniker Malin Sjörand som arbetar med en flygmaskin.

Vilka utmaningar har yrket?

– Yrket är väldigt teknikintensivt, det kommer nya saker hela tiden. Det är roligt för jag tycker om att lära mig nya saker. Det blir en variation i arbetet, alla dagar ser olika ut.

Vad är det bästa?

– Det bästa med mitt yrke är att jag har ansvar för säkerheten i flygplanen. Flygbranschen är väldigt mån om säkerheten, det är mycket teknik som ligger bakom ett flygplan. Utan ordning och reda kan man inte ha en hög säkerhet, jag trivs med det tänket!

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Yrket är både praktiskt och teoretiskt, det är en fördel att tycka om båda delar. Det gäller att ha en vilja att studera och vara nyfiken, det krävs tid för att lära sig det här yrket. Men det är viktigt att tänka på att alla börjar på noll, jag hade aldrig hört talas om flygteknik innan jag påbörjade utbildningen!

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Profilbild på flygtekniker Malin Sjörand.

Malin Sjörand

Yrke: Flygtekniker.

Arbetsplats: Saab AB i Linköping.

Utbildning/erfarenhet: Gick både gymnasie- och yrkeshögskoleutbildning på Flygteknik Technical Training i Nyköping. Fick jobb på Saab AB efter det. Har nyligen växlat till en tjänst som beredare på företaget, det innebär bland annat att hålla koll på reservdelar och underhållsintervaller.

Fritidsintressen: Datorer, hon brukar till exempel programmera hemsidor. Gillar även att vara ute och promenera i naturen.