Blev fascinerad av miljön på apotek

Att möta kunder, både sjuka och friska människor, och att kunna hjälpa dem är det allra roligaste med att vara apotekare. Det tycker Zerina Bracin som arbetar på Kronans Apotek. När hon ser att kunden blir nöjd trivs hon som bäst.
– Jag arbetar på ett öppenvårdsapotek där vi möter alla slags människor, säger hon.

Vilka är dina arbetsuppgifter som apotekare?

– Mina arbetsuppgifter varierar över dagen. Jag tar emot recept och gör iordning, lämnar ut och informerar om olika läkemedel. När kunden har bokat en egen tid fördjupar jag genomgången. Då får kunden veta mer om hur man ska använda läkemedlet och kan få svar på sina frågor.

Bild på apotekaren Zerina.

– När jag är ”ute på golvet” möter jag kunderna direkt i butiken. Jag hjälper kunderna att välja rätt. Vi har numera också kosmetika och det tycker jag är roligt. Ibland arbetar jag bakom kulisserna med exempelvis beställningar. Jag ansvarar även för att handleda praktikanter.

– Vi som arbetar här turas om utan att vi har något speciellt schema. Alla som jobbar här har jobbat länge och vi känner varandra väl, därför fungerar det så bra.

Varför valde du yrket?

– Min pappa var ofta till apoteket och då fick jag som liten flicka följa med. Jag tyckte att miljön var väldigt spännande. Det fanns också en tant där som jag var väldigt fascinerad av. När jag blev äldre var det självklart för mig att jag skulle bli apotekare. Intresset för läkemedel kom först senare när jag gick utbildningen.

Bild på apotekaren Zerina som drar ut en låda med läkemedel.

Vilka utmaningar möter du?

– Den största utmaningen är att göra alla kunder nöjda. Varje möte är unikt, en del är sjuka och mår dåligt, kanske har de ont och är missnöjda. Då gäller det att inte ta det personligt. Jag tycker att jag har stor nytta av min livserfarenhet och vet att alla människor reagerar olika.

Vad är bäst med yrket?

– Att känna att jag kan hjälpa olika sorters människor. Jag gillar att ha många kontakter och därför trivs jag på ett öppenvårdsapotek. Det går också att jobba som apotekare utan att ha kundkontakter.

Vilka egenskaper behövs?

– Det är viktigt att vara utåtriktad och social då man möter människor hela dagarna. Det gäller att vara ärligt intresserad av människan och även produkterna man säljer.

Text och foto: Anita Eriksson.

Zerina Bracin

Yrke: Apotekare.

Född: 1965.

Arbetsplats: Kronans Apotek Renmarkstorget i Umeå.

Utbildning/erfarenhet: Apotekarutbildning och några års arbete i hemlandet. Senare språkstudier, praktik och legitimationsutbildning i Sverige under cirka två år. Har sedan dess arbetat som apotekare på öppenvårdsapotek och även en kortare tid på dosexpedition.

Fritidsintressen: Att läsa böcker, gärna biografier och sådana med fina miljöskildringar. Min hund Chocco.

Zerinas tips till dig som funderar på att bli apotekare:
– Ta reda på så mycket som möjligt om yrket innan du börjar utbilda dig så att du kan avgöra om det passar dig. Gå in på ett apotek och ställ dina frågor om hur det är, praktisera gärna innan du går utbildningen!