Röntgensjuksköterskan Gabriel trivs att arbeta med både människor och teknik

På röntgenavdelningen vid Centrallasarettet i Växjö jobbar Gabriel Racu Lucaciu. Han tar röntgenbilder till patienter för att de ska få rätt diagnos och behandling. Varje dag möter han stor variation, både med vilka patienter som kommer och med valet av vilken teknisk utrustning som ska användas för att få det bästa resultatet.
– Det mest spännande med mitt jobb är blandningen, säger han.

Bild på röntgensjuksköterskan Gabriel som röntgar en patient.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag jobbar vid någon av de olika röntgenmaskinerna tillsammans med kollega. Vi har flera olika sorters röntgen, beroende på vilken sorts bilder som behövs. Vi tar emot och röntgar de som är bokade. Vi förbereder patienter genom att sätta nålar och ibland spruta in kontrastvätska som gör att man kan se de inre organen eller blodkärlen bättre.

– Under dagen tar vi också emot akuta patienter. Då ringer de till exempel från ambulansen med patienter som behöver röntgas snabbt för att få rätt behandling. Vi har 5-10 minuter på oss att ordna ett rum med rätt röntgenutrustning.

– Jag besöker också andra avdelningar, för att röntga patienter som inte kan komma hit till avdelningen.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det känns bra när man kan hjälpa en patient på ett bra sätt. Det är också roligt att jobba med våra röntgenmaskiner. Vi har jättefina nya CT-röntgen*, de gör att en undersökning som tog en halvtimme i kameran innan tar sekunder nu, och vi kan se detaljerade bilder av nästan allt som finns i kroppen!

Bild på röntgensjuksköterskan Gabriel som tittar på en röntgenbild i datorn.

Vad kan vara svårt med ditt jobb?

– Det kan vara svårt att få ihop pusslet när vi behöver ta emot flera akuta patienter och de bokade besöken får vänta, ibland ganska länge. Vi blir försenade och måste göra vårt allra bästa för att lösa det. Då måste jag kunna vara lugn och tänka positivt, även när det känns som att det är lite kaos.

Vilka förmågor är bra att ha i din yrkesroll?

– Man måste kunna hjälpas åt, annars går det inte. Jobbar jag vid en viss röntgenmaskin och det är lite att göra stannar jag inte där, utan går över och hjälper de andra som har mycket att göra.

– Det är bra att kunna ”byta plats” med patienten och tänka sig in i deras situation. Jag måste kunna förstå hur det är för de patienter som kommer hit med smärta.

Text: Emma Thornström.
Foto: Samtliga bilder kopplade till intervjun är fotograferade av Mats Samuelsson.

Porträttbild på röntgensjuksköterskan Gabriel.

Gabriel Racu Lucaciu

Född: 1982.

Yrke: Leg. röntgensjuksköterska.

Arbetsplats: Röntgenavdelningen vid Centrallasarettet i Växjö, Region Kronoberg.

Utbildningsbakgrund: Röntgensjuksköterskeutbildning från Rumänien.

Fritidsintressen: Jag tycker om sport, särskilt volleyboll. Jag spelade tidigare professionellt i Rumänien, och nu spelar jag i Växjö. På sommaren spelar jag gärna beachvolleyboll. 

Visste du att...

...den första röntgenundersökningen i Sverige genomfördes 1896. En pojke hade blivit skjuten och med hjälp av röntgen lyckades läkarna hitta kulan och behandla pojken.

...röntgenstrålarna upptäcktes 1895 av fysikprofessorn Wilhelm Conrad Röntgen och är en sorts elektromagnetiskt stålning. För sin upptäckt fick han det allra första Nobelpriset i fysik, 1901.

...röntgenstrålarna kan passera igenom människokroppen, men har lättare att passera igenom vävnader än genom ben. När de passerar genom ett tätare material så bromsas de upp, och det är den bromsningen av strålarna som kan fångas på bild. 

...idag är den traditionella tekniken fortfarande användbar, men flera nya metoder har utvecklats. Bland annat en teknik som gör det möjligt att undersöka flera skikt av inre organ, till exempel hjärnan.
Källa: Tekniska museet.

*CT-röntgen står för computed tomography. Den kallas ibland även datortomografi eller skiktröntgen. Till skillnad från vanliga röntgenbilder visar en CT-röntgen uppbyggnaden av vävnader, det gör att det går att få fram mycket detaljerade bilder.
Källa: 1177.se.