Dietisten ger kostråd för bättre hälsa

Ett intresse för kost och hälsa i kombination med att vilja hjälpa människor. Det gjorde att Charlotte Olofsson valde att bli dietist. Hon arbetar på sjukhus med nutritionsbehandling av patienter som drabbats av olika sjukdomar. En stor del av arbetet går ut på att ge individuellt anpassade kostråd.
– Det bästa med arbetet är att det bidrar till att människor mår bättre, säger Charlotte.

Bild på dietisten Charlotte Olofsson som ger kostråd till en patient.

Varför valde du att bli dietist?

– Jag har alltid varit intresserad av kost och hälsa, samt att få förståelse för hur kroppen fungerar. Jag tycker även att det är roligt att träna och då är det viktigt att fylla på med bra mat.

Vad innebär ditt arbete som dietist?

– Man kan jobba som dietist på väldigt olika sätt. Jag arbetar på sjukhus med nutritionsbehandling av patienter på olika avdelningar. Det kan vara patienter som har mag- och tarmsjukdomar, cancer, diabetes, KOL*, risk för undernäring och patienter som ska eller har genomgått kirurgi.

– I arbetet ger jag individuellt anpassade kostråd utifrån vad patienten själv tycker om, men också utifrån dennes behov relaterat till sjukdomen. Det är väldigt olika från fall till fall. Det kan till exempel handla om att förhindra undernäring eller att optimera näringsintag före och efter en operation.

– Under ett patientsamtal informerar jag lite om hur sjukdomen påverkar näringsbehovet och näringsupptaget i kroppen. Jag ger förslag på vilken typ av mat som är bra att äta eller undvika. Alla kostråd och all information vi lämnar ut är evidensbaserad.

Porträttbild på dietisten Charlotte Olofsson.

Hur skulle du beskriva en arbetsdag?

– Förutom mina mottagningsbesök är den oftast lite oplanerad för att kunna möta akutsjukvårdens behov av snabba insatser. Jag arbetar mot flera avdelningar, vilket innebär att jag måste vara flexibel och prioritera för att hinna med. Jag pratar också mycket i telefon med patienter.

Vad är det bästa?

– Att få hjälpa människor och att arbetet bidrar till att människor mår bättre. Det ger så otroligt mycket tillbaks!

Vilka utmaningar möter du i ditt arbete?

– Dels finns en tidspress och resursbrist, man vill göra mycket med den lilla tid man har. En annan utmaning är att allmänheten matas med felaktig information, det skrivs otroligt mycket om mat. Jag behöver ofta bemöta det och informera om vetenskapen. Mat väcker också mycket känslor, det gäller att vara ödmjuk när man ger kostråd.

Vilka egenskaper är viktiga?

– Empati och god förmåga att lyssna. Det är viktigt att tycka om människor och att vara intresserad av mat!

Text: Hanna Glössner.
Foto: Samtliga bilder kopplade till intervjun är fotograferade av Region Kronoberg.

Charlotte Olofsson

Yrke: Leg. dietist.

Född: 1987.

Arbetsplats: Centrallasarettet i Växjö, Region Kronoberg.

Utbildning: Studerade dietistprogrammet på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Tog examen 2013.

Arbetslivserfarenheter: Vikarierade som dietist under ett år på äldreboendet Tre stiftelser i Göteborg, vilket är unikt. Började arbeta på Region Kronoberg 2014. Har tidigare jobbat som servitris under en kort period.

Fritidsintressen: Tränar mycket, löpning och segling. Tycker om fotografering. Bakar gärna och gillar att äta goda middagar på restaurang.

*KOL är en förkortning av kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Det är en sjukdom som påverkar lungorna och luftvägarna. Den utvecklas långsamt under flera års tid och orsakas framförallt av tobaksrökning. Källa: 1177 Vårdguiden.

Tillägsinformation