Diplomati och nyfikenhet viktigt för testare

Att vara nyfiken, envis och diplomatisk är viktigt för en testare. Det menar Elin Törner som arbetar på it-företaget Fortnox i Växjö. På företaget är systemutveckling ett lagarbete där testaren jobbar tätt tillsammans med de som utvecklar systemen.
– Vi utvecklar ständigt nya saker. Jag tycker att det är roligt att vara en del i ett team, säger hon.

Testaren Elin Törner arbetar tillsammans med en kollega framför en dator.

Vad gör du som testare?

Jag jobbar i ett team tillsammans med två systemutvecklare. Vi utvecklar webbaserade program för till exempel bokföring, löner eller fakturering. Jag testar det som utvecklarna i teamet arbetat fram så att systemen fungerar så som det är tänkt. När jag stöter på fel, eller buggar, så registrerar jag dem i ett ärendesystem där utvecklarna kan se dem och fixa dem.

I vårt team är jag så kallad ”Scrummaster”. Det innebär att jag ansvarar för våra möten, jag planerar och följer upp teamets arbete. Jag granskar också de krav som kommer på systemet vi utvecklar. Kraven måste vara tydliga för att teamet ska kunna jobba på ett bra sätt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Den börjar ofta med att teamet samlas hos mig på morgonen. Vi har ett kort möte då vi går igenom vad vi gjorde igår och vad som ska göras idag. Under dagen testar jag det som utvecklarna är klara med, jag felsöker frågor som kommer från supporten och granskar krav på systemet som kommer.

Varannan vecka har vi en ”sprintdemo” – ett möte då bjuder vi in olika personer som behöver veta hur det går med utvecklingen av systemet. Det är till exempel produktägaren och kunder. Vi visar vad teamet har utvecklat hittills och får snabb feedback på arbetet vi gjort.

Profilbild på testaren Elin Törner.

Vad är roligt i ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att det alltid finns något nytt att lära sig! Vi utvecklar ständigt nya saker. Jag tycker att det är roligt att vara en del i ett team. När jag började jobba bestod teamen bara av testare, nu jobbar jag närmare utvecklarna och det trivs jag med.

Vilka egenskaper är bra att ha för en testare?

– Att vara nyfiken och frågvis är jätteviktigt! Man måste vilja lära sig nya saker. Den som är nyfiken upptäcker fel där få hade letat. Man behöver vara noggrann och envis, så man inte säger ”jaha, det här verkar funka”, utan går till botten med alla tester.

– Det är bra att vara diplomatisk. Arbetet går ut på att granska det någon annan har utvecklat och hitta fel i det. Man måste kunna framföra kritik på ett bra sätt, men också kunna stå på sig när man hittat fel.

Text och foto: Emma Thornström.

Elin Törner

Yrke: Testare.

Arbetsplats: Fortnox i Växjö.

Utbildning/Erfarenhet: Fyraårig datavetenskaplig utbildning på Linnéuniversitetet. Har tidigare jobbat flera år som testare av spel på Boss Media.

Fritidsintresse: Spelar innebandy.