Skriva cv, så gör du

Se till att ditt cv är så bra och intresseväckande att det tar dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen – intervjun. Vi ger dig tips på hur du gör för att skriva ett cv som fungerar. Du kommer snabbt igång genom att ladda ner vår cv-mall.

Boka webbmöte för cv-återkoppling

Vill du ha personlig återkoppling på dina ansökningshandlingar? Boka tid med en arbetsförmedlare för ett webbmöte, du deltar i mötet via dator, mobil eller surfplatta.

Under mötet, som pågår i upp till 30 minuter, går vi tillsammans igenom ditt cv eller personliga brev och du får tips om det finns delar som kan förbättras.

Sommaruppehåll

Bokade webbmöten för cv-återkoppling tar nu sommaruppehåll och är tillbaka vecka 33. Ta gärna del av våra webbinar och poddar om cv och personligt brev så ses vi till hösten.

Få hjälp med ditt cv 

Enkel och tydlig struktur

I ditt cv ska du beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du vill lyfta fram. Det finns olika sätt att strukturera ett cv. Vilket sätt du väljer beror lite på vad du har för meriter, vilken tjänst du söker och vilken bild du vill förmedla av dig själv. Tänk också på att göra ditt cv lättöverskådligt. En enkel och tydlig struktur gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick.

Börja med din senaste anställning och fortsätt sedan lista dina anställningar bakåt i tiden. Det gör man för att cv:t ska kännas så uppdaterat som möjligt.

Om du till exempel har erfarenhet från olika branscher kan du välja att ha ett tematiskt cv. Då delar du in cv:t efter de branscher du har jobbat i och listar dina erfarenheter under respektive bransch. Även här börjar du med din senaste anställning och listar dina anställningar bakåt i tiden.

Ha gärna med rubriken "Sammanfattning", där du summerar dina erfarenheter. Då är chansen större att du snabbt når fram till arbetsgivaren. Du kan också ta med rubriken "Målsättning". Här beskriver du kort vilken yrkesmässig riktning du ser framför dig. Det här kan till exempel passa dig som har arbetat med eller studerat olika saker, och därför kanske har ett spretigt cv. De här avsnitten ger dig då möjlighet att berätta vad du tar med dig från dina olika erfarenheter.

Anpassa cv:t efter jobbet du söker

Tänk på att anpassa ditt cv efter jobbet du söker. Du behöver alltså skräddarsy ditt cv och lyfta upp erfarenheter som är viktiga för jobbet du söker.

 • Du behöver inte ta med precis allt du har gjort, utan ta med det som är relevant.
 • Om du endast listar ett urval av dina arbetslivserfarenheter är det viktigt att du nämner att det är just ett urval.
 • 1-2 A4-sidor är ett bra riktmärke för längden på ditt cv

Utbildning och arbetslivserfarenhet

Beskriv de utbildningar och kurser du har gått som kan vara av värde för arbetsgivaren. Förutom att skriva skolans namn och vilken utbildning du gått kan du även kort beskriva innehållet i utbildningarna.Beskriv de jobb och praktikplatser du haft som kan vara intressanta för det arbete du söker. Har du haft många jobb är det bra att välja ut vilka du presenterar. Har du haft många kortare anställningar eller praktikplatser inom samma yrkesområde kan du göra en sammanställning av dessa.

 • Kom ihåg att ta med en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter för varje jobb du har haft.
 • Har du mindre arbetslivserfarenhet kan du i stället ge exempel på saker du gjort som visar på din samarbetsförmåga, effektivitet eller andra egenskaper du vill lyfta fram.

Det är inte nödvändigt att ta med alla studier och jobb du har haft. Ta med det som är intressant för det arbete du söker.

Övriga kunskaper och meriter

Det finns fler saker du kan ta med i ditt cv som visar vem du är som person och som hjälper arbetsgivaren att få en helhetsbild av dig. Lägg dessa under egna rubriker, till exempel ”Språkkunskaper”, "Föreningsliv" eller liknande. Här är några exempel på vad du kan ta med:

 • kunskaper i olika it-verktyg
 • om du kan olika språk
 • om du har erfarenheter av ideellt arbete, föreningsarbete etc
 • om du har körkort.

Referenser

Ofta vill arbetsgivare ringa en referensperson för att höra vad de har för bild av dig. Referenser ska vara personer som känner dig väl, helst genom jobbet. Det kan till exempel vara chefer eller arbetskamrater – både nuvarande och från tidigare jobb. I cv:t kan du skriva att referenser ”lämnas gärna på begäran.”

Om du inte har några bra referenser från jobb kan du till exempel använda lärare, handledare eller föreningskontakter.

Kom ihåg!

Tänk på att alltid fråga de personer som du vill hänvisa till om det går bra att använda dem som referenser. Tala också om för dem vilket arbete du söker.

Här kan du ladda ner en cv-mall för ett kronologiskt cv. Den kan bli en bra grund för ditt cv, som du sedan kan bygga vidare på. I pdf:en hittar du förklaringar och tips till de olika delarna i cv:t. 

Mall för ett kronologiskt cv (word)

Cv-mall – förklaringar och tips (pdf)

Europass - en europeisk cv-mall

Vill du skriva ett cv som gör att dina betyg och kvalifikationer blir tydliga och lätta att förstå när du söker jobb i ett annat land i Europa - välj den europeiska cv-mallen Europass. Med ett Europass förenklar du för arbetsgivare i andra länder att förstå dina betyg och kvalifikationer då de beskrivs på samma sätt i mallen oavsett land. Det blir då enklare för dig att söka jobb och utbildning inom hela EU.

Europeisk cv-mall


Vad ska egentligen vara med i ett cv och hur får du rekryteraren att vilja läsa just ditt? I det här avsnittet pratar arbetsförmedlaren Karin Baird och samtalsledaren Susanna Westgren om det och mycket annat.

När Karl Lehmann rappade sitt video-cv blev det en viral succé och arbetsgivarna stod på kö för att erbjuda honom jobb. Här delar han med sig av sina bästa knep på hur du kan göra ett riktigt bra video-cv. Och du behöver inte kunna rappa för att sticka ut i mängden!

Hur ska arbetsgivaren hitta just din ansökan bland alla hundratals som kommer in? Med enkla medel kan du sticka ut, lyssna på hur du gör här.

När Lizen sökte jobb gick hon helt utanför boxen och marknadsförde sig på ett väldigt kreativt sätt – och arbetsgivarna stod på kö för att träffa henne. I det här avsnittet får du höra hur hon gjorde!  

Du kan skriva cv på massor av olika sätt, ett extra bra sätt är att planka de som är extra bra för att få komma till intervju! Karriärrådgivaren och författaren Monica Renstig har skrivit en bok som heter ”Planka cv” och delar med sig av sina bästa tips. Dessutom pratar vi om hur du hittar de där jobben som aldrig utannonseras.

Omvänt kronologiskt, tematiskt eller cv i urval? Olika typer av cv passar för olika typer av erfarenheter. I den här podden pratar vi om vilket cv som kan passa när.

Tänk på det här

 • Kolla alltid stavningen en extra gång.
 • Skicka alltid ditt cv tillsammans med ett personligt brev, och tänk på att utseendet på dokumenten ska höra ihop.
 • När du skickar ditt cv och personliga brev via e-post, skicka alltid dokumenten som pdf. Döp dokumenten till exempel till ”cv Förnamn Efternamn”.
 • Skicka din ansökan i tid – alltid före senaste ansökningsdatumet.
 • Om du har en Linkedin-profil eller en egen hemsida kan du ta med det i dina kontaktuppgifter.

Undvik det här

 • Om du har med ett foto, välj ett med professionell framtoning. Undvik bilder från semestern med familjen, festen med kompisarna och liknande.
 • Skippa de värsta flosklerna, som att du passar ”som hand i handsken” och gillar att ”ha många bollar i luften”. Försök i stället att hitta andra ord som beskriver det på ett mer trovärdigt sätt. Utgå ifrån dig själv och anpassa innehållet utifrån den tjänst du söker.