Vill du jobba i sommar?

Redan i januari börjar arbetsgivare planera för sommaren och söka sommarjobbare. I Platsbanken hittar du jobb som arbetsgivare anmält till Arbetsförmedlingen. Men det finns flera sätt att hitta jobben på.

Lediga sommarjobb i Platsbanken

Träffa arbetsgivare direkt på en jobbmässa

Varje vår arrangerar vi flera sommarjobbsmässor runt om i landet. På jobbmässorna kan du träffa arbetsgivare som söker sommarjobbare. Passa på att besöka en sommarjobbsmässa nära dig!

När det finns aktuella sommarjobbsmässor listas de här.

Så lyckas du få ett sommarjobb

Lyssna på poddar och få tips från experter om hur du fångar sommarjobbet.

Använd appen för att smidigare söka jobben från Platsbanken direkt från mobilen.

Appen finns för smartphones med iOS och Android och går att ladda ner gratis via Google Play eller App store.

I appen hittar du lediga jobb utifrån var eller vad du vill jobba med.

Ladda ner appen här

Det finns fler än ett bra sätt att söka jobb. Det mest effektiva är att kombinera olika metoder. Testa att söka på flera fronter samtidigt så ökar du dina chanser att lyckas. Använd Arbetsförmedlingen, kolla platsannonser, kontakta arbetsgivare direkt.

Berätta för alla – familj, kompisar, grannar, skolkamrater och chattkompisar – att du söker sommarjobb. Många kommuner och landsting har sommarjobb för dig som fortfarande går i gymnasiet. Kontakta kommunen eller landstinget där du bor för mer information.

Funderar du på att jobba i ett annat land? Även utanför Sverige finns företag som anställer extra personal under sommaren.

Jobba utomlands 

Skriv ett kort men personligt ansökningsbrev som fångar arbetsgivarens intresse. Lista också dina erfarenheter och personliga egenskaper i ett cv som är max en sida. Anställningsintervjun är ett bra tillfälle att ta reda på om jobbet passar och om du passar för jobbet.

Det gör inget om du är nervös, arbetsgivaren har säkert själv sökt jobb en gång och vet hur det känns.

Första steget är att skriva en bra ansökan

Den ska innehålla ett kort personligt brev och en lista på vad du kan och har gjort tidigare; ett cv eller en meritförteckning. Ansökan ska snabbt informera arbetsgivaren om dina kunskaper, meriter och erfarenheter. Det gäller att få arbetsgivaren att fastna för just dig.

Lägg gärna ner tid och kraft på ditt cv och din ansökan och anpassa dem till det jobb du söker.

Fler goda råd om hur du söker jobbet

Arbetslivet är fullt av både rättigheter och skyldigheter. Din arbetsgivare förväntar sig till exempel att du ska komma i tid och utföra dina arbetsuppgifter. Var inte rädd för att be om hjälp och ställa frågor. Alla vet att du är ny.

Vilket arbete du kan ta beror både på vad du kan göra och på hur gammal du är. Till exempel får du inte jobba före klockan sex på morgonen om du är under 18 år och inte jobba ensam eller ha hand om en kassa förrän du fyllt 16 år.

Tänk på att du har rätt att få ett skriftligt lönebesked där det står hur många timmar du har jobbat, hur mycket du fått betalt och om arbetsgivaren har betalat in skatt.

När du slutar jobbet ska du få ett anställningsintyg. Be gärna arbetsgivaren om ett personligt omdöme. Ett bra betyg hjälper när du ska söka nästa jobb!

Fråga också om det finns chans för dig att jobba extra under skoltiden, det ger värdefull arbetslivserfarenhet.

Både när du söker och får jobb är det viktigt att känna till dina rättigheter och skyldigheter. Ställ inte upp på att arbeta svart eller "provjobba" gratis. Tänk på att det finns arbetsgivare som utnyttjar ungdomar. Innan du tar ett jobb, be om ett skriftligt anställningsbevis med dina arbets- och lönevillkor.

På följande sajter hittar du mer viktig information som du behöver känna till när du sommarjobbar.

LO:s ungdoms-sajt

Arbetsmiljöverket

Skatteverket

Checklista för anställningsavtal

Här är några punkter som normalt sett ska finnas med i ett anställningsavtal:

 • Arbetsgivarens och ditt namn och adress
 • Arbetsuppgifter
 • Arbetsplats
 • Tillträdesdag
 • Anställningsform, tillsvidare eller tidsbegränsad
 • Uppsägningstider
 • Semester
 • Arbetstider
  Är det till exempel flextid, jour eller skiftarbete? Övertidsregler. Anställningsform. Är det en tillsvidareanställning eller en visstidsanställning som vikariat eller säsongsarbete?
 • Lön och andra förmåner, hur ofta lönen ska betalas ut
 • Jobbets omfattning. Är det hel- eller deltid?
 • Om det finns kollektivavtal