Gå på rekryteringsträff

Välj rätt referenser

På en rekryteringsträff möter du och andra arbetssökande en arbetsgivare som behöver anställa. Du får då chansen att träffa arbetsgivaren och sälja in dig själv under en mini-intervju. Vi tipsar om hur du förbereder dig!

Penna i ruta

Så här går det till

Rekryteringsträffarna äger antingen rum i våra lokaler eller via videosamtal. Träffarna är antingen öppna för alla intresserade eller för speciellt inbjudna. Under mötet med arbetsgivaren får du möjlighet att marknadsföra dig själv och dina egenskaper på ungefär fem minuter.

För rekryteringsträff via videosamtal behöver du bara en internetuppkopplad dator med webbläsare Chrome, Firefox eller Safari, plus webbkamera och hörlurar. Du kan sitta var du vill och slipper alltså resa.

Kugghjul

Läs på innan

Har du hittat en rekryteringsträff med en arbetsgivare som verkar intressant? Passa då på att förbereda dig hemma i lugn och ro. Öva på intervjusituationen och tänk igenom vad du vill berätta om dig själv. Det här är ditt tillfälle att marknadsföra din kompetens. Kom ihåg att du bara har ungefär 5 minuter på dig, så tänk igenom vad du verkligen vill lyfta fram. Läs också på om företaget. Det ger dig möjlighet att ställa relevanta frågor på mini-intervjun.

Penna i ruta

Vässa ditt cv

Eftersom du vet vilken arbetsgivare som du ska träffa, passa på att jobba igenom ditt cv. Skräddarsy innehållet så att det riktar sig till just den arbetsgivare som håller i rekryteringsträffen. Glöm inte att ta med dig ditt cv i ett par exemplar.

Skriva cv - så gör du

Penna i ruta

Presentera dig

På rekryteringsträffen presenterar arbetsgivaren först sin verksamhet och gör sedan mini-intervjuer med alla kandidater. Det är nu du har chansen att glänsa. Om du har förberett dig väl så vet du vilka egenskaper du ska lyfta fram och vilka smarta frågor du vill ställa. Ju fler rekryteringsträffar du deltar på desto säkrare kommer du att bli.

Penna i ruta

Vad händer sen?

När arbetsgivaren har träffat alla kandidater kan de välja vilka som ska gå vidare till nästa steg. Passa på att fråga när de tror att de är klara med urvalet. Skicka gärna ett mejl efteråt och tacka för intervjun och tala om att du är intresserad. Om du inte hör något, skicka ett mejl och fråga.

Penna i ruta

Rekryteringsträffar nära dig

Här hittar du aktuella rekryteringsträffar. Se om det finns någon som passar dig.

Tänk på det här

  • Du blir synlig för fler arbetsgivare om du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Då kan du bli inbjuden till rekryteringsträffar som bara är till för personer med en specifik profil. Kanske blir du en av dem?

Penna i ruta

Titta på filmen om hur du gör en hisspresentation

På en rekryteringsträff är poängen att på kort tid väcka arbetsgivarens intresse. I den här filmen berättar arbetsförmedlaren Susanna Westgren om hur du vässar din så kallade hisspresentation – att på bästa sätt snabbt visa vem du är, vad du kan och varför arbetsgivaren ska anställa just dig.

Hur du gör en hisspresentation

Penna i ruta

Lyssna på podcasten om olika slags intervjuer

Panel? Audition? Case? Idag finns det massor av olika typer av intervjuer. Kanske har du själv fått prova på några? I det här poddavsnitt guidar arbetsförmedlaren Ellinor Pernow dig igenom ett tiotal olika intervjusätt och bjuder dig på sina bästa tips. 

Penna i ruta

Se filmen om hur du använder en framgångshistoria

När du söker jobb är det viktigt att du kan berätta om vad du kan på ett intresseväckande sätt. I den här filmen berättar arbetsförmedlaren Susanna Westgren om hur du tar fram konkreta exempel som lyfter din kompetens!

Hur du använder en framgångshistoria när du söker jobb