Jobben som håller in i framtiden

Träarbetare, läkare, förskollärare, slaktare och elektriker är bara några av jobben som håller i framtiden i Arbetsförmedlingens prognos.

7 februari 2019

Här är framtidens hetaste yrken

Arbetsmarknaden är i ständig förändring. Men siktar du in dig på yrken inom hälso- sjukvård, pedagogiskt eller socialt arbete gör du smarta val för framtiden, visar nya rapporten ”Här finns jobben” som också listar de 20 hetaste yrkena.
– Den visar vilka yrken som har goda och mindre goda jobbmöjligheter om fem år och är ett bra stöd vid valet av utbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknaden har varit väldigt stark under det senaste året och kommer att fortsätta vara det även under 2019, visar Arbetsförmedlingens analyser. Och när man blickar fem år framåt är bedömningen att det kommer att saknas omkring 100 000 personer med rätt utbildning inom flera branscher.


– Jobbmöjligheterna är goda inom de flesta yrkesområden och inom merparten av yrkena de närmaste åren, säger Annelie Almérus.

Utbildning viktigt

Utöver de stora behoven inom vård, pedagogiskt och socialt arbete är flertalet yrken inom bygg och anläggning, data/it och tekniskt och naturvetenskapligt arbete heta under perioden. Jobbmöjligheterna är därmed goda för ett stort antal yrken som vanligtvis kräver en yrkesutbildning på gymnasienivå eller högskoleutbildning.

– Om du har en gymnasie- eller högskoleutbildning är möjligheten att du etablerar dig på arbetsmarknaden klart större, säger Annelie Almérus.

Arbetsgivare anpassar sig

Den höga efterfrågan på personal gör att arbetsgivarna behöver tänka i nya banor och rucka på rutinerna för att hitta personal, vilket skapar öppningar för fler att få jobb.

– Arbetsgivarna sänker sina krav på erfarenhet och utbildning vid rekrytering, och det gäller framförallt bland offentliga arbetsgivare. Det grundläggande för att kvalificera sig för de här jobben är att ha rätt utbildning, men även till exempel körkort är meriterande inom vissa yrken.