Annonsera

Med några enkla steg skapar du en effektiv platsannons. Fyll i det du behöver av din nästa medarbetare så matchas dina behov mot kandidater som söker jobb i Platsbanken.

Hur skapar jag en platsannons? 


1

Logga in på ditt konto.

2

Bygg upp din annons. Fyll i det du behöver av din nästa medarbetare.

3

Granska och skicka in. Vi publicerar annonsen i Platsbanken.

Gör en platsannons som träffar

Var noga med att lägga till relevanta kompetenser och arbetslivserfarenheter du vill att din nästa medarbetare ska ha. Då kommer din annons alltid matchas mot rätt kandidater.

Automatisk sökprofil när du skapar en platsannons

När du skapar en platsannons skapas också automatiskt en sökprofil. Då kan du se vilka kandidater som matchar din annons.

1

Bygg upp din platsannons

Med några enkla steg skapar du en platsannons som träffar rätt kandidater. Fyll i det du behöver av din nästa medarbetare så matchas du mot kandidater som söker jobb i Platsbanken. Du fyller bland annat i

  • vad du behöver
  • var medarbetaren ska jobba
  • vilka anställningsvillkor som gäller
  • vilka kompetenser kandidaterna ska ha
  • vilka arbetslivserfarenheter kandidaterna ska ha
  • om kandidaten behöver körkort.

Ett tips är att sätta en tydlig rubrik för din platsannons. Då vet kandidaterna direkt vad jobbet handlar om.

2

Granska och skicka in

När du har fyllt i din platsannons tittar du igenom den och ser till att allt finns med. När du är klar skickar du in den till oss. Efter att vi har granskat annonsen publicerar vi den i Platsbanken.

3

Gå igenom dina ansökningar

Har du valt att samla dina ansökningar hos oss loggar du in för att få en överblick över de som sökt jobbet. Härifrån kan du skicka förfrågningar till kandidater och jobba vidare för att hitta din nästa medarbetare.

Vanliga frågor

Om vi inte hittar något i vår granskning så publiceras din platsannons direkt. Om din annons till exempel skickas in sent under fredag eftermiddag finns en risk att den publiceras tidigast måndag morgon.

Det finns några saker som är bra att tänka på för att locka kandidater att söka jobbet:

  • Beskriv jobbet i en kort och tydlig introduktion. Det hjälper läsaren att avgöra om jobbet passar.
  • Tala till läsaren. Skriv "dig" och "dina" istället för "vi" och "våra".
  • Lista tre till fem huvuduppgifter och förklara dem tydligt. Koppla dem till övergripande mål, då förstår kandidaterna hur tjänsten passar i ett större sammanhang.
  • Vad tydlig med vad som är krav och vad som är meriterande. Se till att vara realistisk så att du inte skrämmer bort kandidater i onödan.

Mer om hur du skriver en bra platsannons.

Det kan till exempel vara om du vill få en bättre balans mellan män och kvinnor i din personal. Då är det förbjudet att söka specifikt efter kön i en annons. Samma sak med etnicitet. Däremot kan du uppmuntra personer från den underrepresenterade gruppen att söka jobbet.

Mer om vad som gäller kring diskriminering i annonstexter.

För att kunna publicera lediga jobb i Platsbanken behöver till exempel företaget vara verksamt och registrerat i Statistiska centralbyråns företagsregister.

Mer om våra villkor för annonsering.