I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter - judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och samer. Enligt FN:s definition är samerna dessutom ett urfolk. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.
Var och en som tillhör en nationell minoritet ska ha rätt att fritt välja om hen identifierar sig som nationell minoritet. Och ingen nackdel ska följa av detta val. Det innebär också att alla som anser sig tillhöra en nationell minoritet har tillgång till de rättigheter som föreskrivs i lagen om nationella minoriteter.
Arbetsförmedlingens ansvar för nationella minoriteter
Romsk inkludering
År 2012 beslutade regeringen om en 20-årig strategi för romsk inkludering med det övergripande målet att ”Den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som en icke-rom”.
Strategin omfattar följande sex verksamhetsområden; utbildning, arbete, bostad, hälsa, social omsorg och trygghet, kultur och språk och civilsamhällets organisering.
Arbetsförmedlingen är en av de statliga aktörer som sedan 2012 har haft i uppdrag att vidta åtgärder för att förbättra romers situation på arbetsmarknaden.