- Om Arbetsförmedlingen
- Statistik och publikationer
- Pressrum
- Jobba hos oss
- För leverantörer
Arbetsförmedlingens prognos för åren 2017 och 2018
Den svenska arbetsmarknaden är fortsatt stark även om utvecklingen avtar i styrka. Under 2017 och 2018 ökar sysselsättningen med 101 000 personer, men bristen på arbetskraft bromsar utvecklingen. Arbetslösheten minskar från 7,0 procent i år till 6,8 2017. År 2018 sker ett än större tillskott av personer i arbetskraften och arbetslösheten ökar till 6,9 procent.
Arbetsförmedlingens intervjuundersökning med privata och offentliga arbetsgivare i hela landet visar att de planerar för fler anställda. Optimismen bland arbetsgivarna är fortsatt stor, även om den dämpats något sedan vårens undersökning. De nya jobben växer fram över hela landet, men storstadsregionerna står fortfarande för den största jobbtillväxten.
Sysselsättningen ökar i år med 74 000 personer i åldrarna 16-64 år. Under 2016 kommer två av tre jobb att ha gått till utrikes födda. Den mycket starka tillväxten av jobb bland utrikes födda innebär en fortsatt ökad sysselsättningsgrad för gruppen.
Den starka efterfrågan har medfört att bristen på utbildad arbetskraft har ökat ytterligare inom den offentliga tjänstesektorn, där arbetsgivarna får allt svårare att expandera sina verksamheter. Även de privata arbetsgivarna rapporterar om stigande brist på arbetskraft, till exempel inom byggverksamheten.
– Det är glädjande att svensk arbetsmarknad fortsätter att visa sådan styrka. säger Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen.
– Samtidigt måste vi ytterligare öka våra ansträngningar för att underlätta matchningen mellan lediga platser och arbetssökande. Även etableringsuppdraget kommer att bli en stor utmaning med tanke på det ökade antalet nyanlända, säger han.
Tudelningen på arbetsmarknaden blir allt större. Antalet inskrivna arbetslösa minskar i grupper med en starkare position på arbetsmarknaden samtidigt som grupper med en svagare ställning får fortsatt svårt att hitta arbete. Under 2018 väntas denna grupp utgöra tre fjärdedelar av de inskrivna arbetslösa.
– Antalet arbetslösa med kort utbildning stiger successivt, eftersom arbetsgivarna i princip kräver fullgjord gymnasieutbildning för så gott som alla jobb. Därför är utbyggnaden som sker inom vuxenutbildningen mycket viktig, säger Mikael Sjöberg.