Pressmeddelande, 05 juni 2017

Arbetsförmedlingens tips till årets studenter

  De närmaste veckorna slutar drygt 90 000 personer gymnasieskolan i Sverige, varav cirka 2 650 i Dalarnas län. Det finns fortfarande möjligheter att få ett sommarjobb. Med mobilen är det enkelt att hitta lediga jobb, chatta med en arbetsförmedlare eller delta i olika webbinarier.

– Även om man inte fått jobb än ska man inte ge upp. Nya platser anmäls hela tiden och skapar nya jobböppningar, tipsar arbetsförmedlingschef Maria Andersson.

Slutbetyg från gymnasiet innebär en fördel på arbetsmarknaden. Även för jobb som inte egentligen kräver gymnasiekompetens ser många arbetsgivare det som en merit.

– Att ha tagit studenten är en fördel och de som gått yrkesinriktade gymnasieutbildningar har ofta extra bra jobbchanser, säger Maria Andersson.

Den starka efterfrågan på arbetskraft gör att det finns många jobböppningar även  för unga som inte har så mycket arbetslivserfarenhet. Även om de flesta feriejobb nu är tillsatta anmäls hela tiden nya jobb till Arbetsförmedlingen, både i Sverige och utomlands. Med appar som Platsbanken, Sommarjobba och Yrkesguiden är det enklare att kombinera jobbspaning med andra sommaraktiviteter.

Arbetsförmedlingens tips till ungdomar:

  • Lediga jobb strömmar in hela tiden. Hitta dem enklare genom att ladda ner Arbetsförmedlingens appar Sommarjobba och Platsbanken.

  • Lyssna på någon av Arbetsförmedlingens jobbpoddsavsnitt, till exempel avsnitt 65: Sista minuten-tips: sommarjobb eller avsnitt 66: ”Tips till dig som tar studenten!” www.arbetsformedlingen.se/jobbpodden

  • Kolla in Arbetsförmedlingens app, Yrkesguiden, med framtidsutsikterna för olika yrken.

  • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen, lättast via Arbetsförmedlingens webbplats där du också kan boka in ditt första planeringsmöte om du har e-legitimation. Men kom ihåg att du måste gå till det bokade mötet på Arbetsförmedlingen för att kunna bekräfta dina uppgifter. Ta med legitimation, betyg och andra intyg.

  • Var med på ett webbinar, livesänt seminarium, om hur du söker jobb. Tider och anmälan via Arbetsförmedlingens webbplats: www.arbetsformedlingen.se/webbinar
    Vårt webbinar om att söka sommarjobb kan du titta på här: https://bambuser.com/v/6720500  

  • Följ oss på instagram, där heter vi @arbetsformedlingen.

Mer tips finns här: www.arbetsformedlingen.se/sommarjobb och på www.arbetsformedlingen.se/ung.

 

Kontakt

För kommentarer:
Maria Andersson, arbetsförmedlingschef Falun, Borlänge, Säter, Gagnef, Leksand och Rättvik,  010-486 06 99

Presskontakt:
Mariette Roxström, press- och informationsansvarig, 010-486 90 45

Följ oss på Twitter: @PressAf