Pressmeddelande, 25 januari 2017

Jakten efter sommarjobbare startar allt tidigare

Redan i december fanns många annonser om lediga sommarjobb i Platsbanken. Arbetsgivarna annonserar om feriejobb allt tidigare. – En förklaring är att konkurrensen om arbetssökande skärps i takt med att arbetslösheten minskar, säger Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Den som vill hitta ett jobb till sommaren gör klokt i att börja leta.

– Vi ser en trend i att arbetsgivarna annonserar om sommarjobb tidigare och tidigare. Vi ser också att antalet lediga feriejobb ökade kraftigt förra året. Det ser ut att finnas många sommarjobb i år också, även om det är tidigt att summera den här säsongens siffror, säger Jan Sundqvist.

Störst antal sommarjobb totalt finns traditionellt inom vård- och omsorg, följt av serviceyrken och hotell- och restaurangbranschen. Olika branscher toppar annonsstatistiken under olika perioder: Just nu finns många jobb inom vård- och omsorg. Handeln brukar annonsera som mest i februari, och flest restaurangjobb brukar vara ute i mars.

Det finns många vägar att hitta ett jobb via Arbetsförmedlingen

Förutom att leta jobb på Platsbanken och i appen Sommarjobba kan intresserade vara med på webbinarier, webbsända kurser och lyssna på avsnitt av Arbetsförmedlingens jobbpodd med tips och råd. Arbetsförmedlingen arrangerar också sommarjobbsmässor där man kan träffa arbetsgivare och söka jobb direkt på plats. De stora mässorna finns listade på Arbetsförmedlingens sommarjobbssajt.

– Det är jättebra att använda sig av Arbetsförmedlingens verktyg, men man ska inte låsa sig vid ett sätt att söka jobb. Chanserna ökar om man hör av sig spontant till ställen man skulle vilja jobba på eller har en relation till, men som kanske inte annonserar. Det kan exempelvis vara en butik med ett sortiment man är intresserad av, säger arbetsförmedlingschef Peter Heidkamp.

Branscherna i Dalarns län som söker flest sommarjobbare
1. Vård och omsorg
2. Industri
3. Hotell och restaurang

Så här söker du sommarjobb

Fakta sommarjobbsappen
Sommarjobba finns som app för både telefoner med iOS och Android och finns att ladda ner gratis via Google Play eller App store. Appen innehåller lediga sommarjobb samt tips och råd om vad du bör tänka på när du söker jobb. Du får bland annat tips om:

  • Var du kan hitta sommarjobb, både i Sverige och utomlands.
  • Hur det är att jobba utomlands och vad som kan vara bra att tänka på.
  • Vad som är bra att tänka på innan, under och efter en anställning.
  • Vad du ska tänka på när du skriver ditt avtal och får din lön.
  • Att skicka en ansökan (personligt brev, cv och anställningsintervjun).

Kontakt

För kommentarer:
Peter Heidkamp, arbetsförmedlingschef Falun, Borlänge, Säter, Gagnef, Leksand och Rättvik, 010-486 41 16

För information:
Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker, 010-486 48 42

Presskontakt:
Mariette Roxström, press- och informationsansvarig, 010-486 90 45