Systemutvecklare: Mattias Bielsa

Foto på Mattias Bielsa, systemutvecklare på Arbetsförmedlingen. Foto: Camilla Veide

Mattias Bielsa är systemutvecklaren som strävar efter att finnas där användarna finns. Han gillar att det är högt i tak på Arbetsförmedlingen och att han på sitt sätt kan bidra till att få människor i arbete.

Att vara systemutvecklare är som att vara länken mellan komplicerad teknik och människorna som ska använda tekniken. Förra hösten lanserade vi Platsbanks-appen efter ett spännande utvecklingsarbete. I och för sig förstod vi ju att den skulle användas men att den redan har laddats ner till över 200 000 smartphones hade vi nog inte räknat med. Det känns naturligtvis jättebra.

Mitt jobb är mer än programmering

För mig handlar arbetet inte bara om teknik, visst, jag vidareutvecklar program och förvaltar våra system, men jag hjälper också till att få folk i jobb. Mitt arbete består av så mycket mer än bara programmering. En rolig och intressant del med jobbet är att diskutera lösningar och hitta nya möjligheter med tekniken. Vi har mycket kontakt med användarna av de befintliga systemen, det är ju ofta deras kommentarer som ligger bakom en förändring eller förbättring. En utmaning är att hålla koll på tekniken för nya lösningar, till exempel satsningen på Facebook. Vi strävar efter att finnas där användarna befinner sig.

Vi har högt i tak

Om det känns som att vara en liten del i ett stort statligt maskineri? Nej, inte alls, tvärtom, skulle jag vilja säga. Jag jobbade som systemutvecklare på en konsultfirma innan jag började jobba på Arbetsförmedlingen och jag måste säga att det är högre till tak här. Har man ett bra förslag så blir det oftast av. Jag upplever att såväl cheferna som mina kollegor är lyhörda på ett bra sätt.

Tillägsinformation