Arbetsförmedlare: Kamaran Chaomar

Foto på Kamaran Chaomar - Arbetsförmedlare

Kamaran Chaomar är arbetsförmedlare. Här berättar han om ett viktigt möte som gjorde skillnad. 

Vi är en grupp arbetsförmedlare som samarbetar kring ett antal arbetssökande och tillsammans har vi byggt upp ett stort kontaktnät av företag. Jag kan berätta om en arbetslös kvinnlig forskare med molekylär bakgrund och ett företag inom medicinbranschen som sökte en säljare med teknisk bakgrund.

Trodde inte att hon passade för jobbet

Kvinnas cv och företagets jobbannons såg inte ut att stämma överens. Men så är det ofta, det lär man sig snart som arbetsförmedlare. Den sociala kompetensen syns inte i ett cv och arbetsgivare ställer ofta onödigt höga krav i sina annonser. Det är därför det är så viktigt att ordna ett möte. Forskaren trodde inte att hon skulle passa för jobbet och på egen hand hade hon aldrig sökt upp arbetsgivaren. Hon sa att hon inte är säljartypen, men det här yrket har lärt mig att så som folk ser sig själva inte alltid är den sanna bilden. De kan ofta mycket mer än vad de tror.Jag försökte få henne att inse att hon och hennes kompetens visst passade för jobbet.

Fast jobb på praktikplatsen

Jag ringde rekryteraren på företaget och berättade att jag hade en bra kandidat som skulle passa bra för jobbet, om hon fick börja med en praktikplats. Han kände mig sedan tidigare och litade på att jag inte försökte tvinga på honom en kandidat som inte skulle passa. Ett halvår senare blev hon fast anställd. Häromdagen var det hon som ringde mig och bad om fler kandidater till företaget. Det kändes bra.

Det är i mötet möjligheterna öppnas. Arbetsmarknaden består av flera olika små världar. För mig handlar jobbet som arbetsförmedlare om att hjälpa mina kunder att hitta lösningarna utanför sina små världar.

Erfarenhet - en fördel som arbetsförmedlare

 Jag var 21 år när jag 1985 kom till Sverige som flykting undan kriget mellan Irak och Iran. Här har jag utbildat mig och skaffat familj. Min bakgrund som invandrare med utbildning från Lunds tekniska högskola och yrkesmeriter som kemiingenjör passar bra i jobbet som arbetsförmedlare. Tidigare var jag anställd av Lunds kommun och hjälpte arbetslösa att hitta praktikplatser. Som arbetsförmedlare är det bra om man har jobbat med olika saker. Då är det lättare att få förtroende både från arbetsgivare och arbetslösa.

Vad innebär det att vara arbetsförmedlare?

Som arbetsförmedlare har du kontakter med både arbetsgivare och arbetssökande och du ser till att de snabbt hittar varandra. Du hjälper företag och organisationer att finna nya medarbetare och ger arbetssökande stöd och inspiration på väg till ett nytt jobb. Du kan också ge arbetssökande som inte kan ta jobb direkt vägledning och information om utbildning, arbetslivsinriktad rehabilitering eller annat stöd som stärker deras kompetens.

Andra viktiga delar är att tolka och tillämpa regler samt följa upp arbetslöshetsförsäkringens villkor. Hos oss får du ett meningsfullt och omväxlande arbete tillsammans med kunniga och hjälpsamma kollegor. 

En akademisk utbildning som innehåller minst 180 högskolepoäng är numera ett krav för att bli arbetsförmedlare. God kommunikationsförmåga på svenska är också en förutsättning i arbetet. Har du kunskaper i ett av våra nationella minoritetsspråk är det ett extra plus.

Läs mer om jobbet som arbetsförmedlare

Tillägsinformation