Emma Edlund fick drömjobbet som fastighetsskötare efter åtta års sökande

Emma Edlund hade nästan gett upp hoppet om att bli anställd fastighetsskötare, trots erfarenhet och stort intresse för yrket. Hon funderade på att starta eget företag och skapa drömjobbet själv – när det en dag kom ett erbjudande som förändrade tillvaron. Hon har nu en anställning på HSB Sydost och ansvarar för att det är rent och snyggt i tolv hyres- och bostadsrättsområden.
– Jag tycker att det är underbart att vara utomhus och ha ett fysiskt arbete, säger hon.

Bild på fastighetsskötaren Emma som klipper gräs.

Vad innebär ditt jobb som fastighetsskötare?

– Jag har hand om utomhusskötseln i tolv hyres- och bostadsrättsområden i Växjö. Arbetet styrs mycket av årstiden och vädret. Under sommarperioden klipper jag gräs, trimmar, rensar ogräs och klipper häckar. När hösten kommer är det mycket lövblåsning. Under vintern är sandning och snöskottning huvuduppgifterna. Utöver det går jag lampronder, tömmer allmänna soptunnor, plockar skräp, planterar växter, beskär träd, kollar till miljöhusen och gör avläsningar av fastighetssystem. Det är väldigt varierande!

– Som fastighetsskötare har jag även mycket kundkontakter och är företagets ansikte utåt. Det kan vara att folk undrar saker om sitt område och berättar om något inte fungerar som det ska. Det är viktigt att ha en bra attityd och visa respekt.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– För min del är det att få vara ute, i alla väder! Jag blir mycket piggare av det och älskar att röra på mig – det blir gratis träning. Det är också självständigt, man har koll på sina områden och sköter sig själv till stor del. Jag trivs jättebra, fastighetsskötare är mitt drömjobb!

Bild på fastighetsskötaren Emma som blåser löv.

Vilka utmaningar möter du i yrket?

– Största utmaningen för mig är att jag inte är så lång, sedan är det fysiskt tungt ibland. Det finns maskiner och hjälpmedel, men det ingår tunga lyft i vissa moment.

– Det kan också vara tålamodsprövande när det finns olika behov och önskemål i ett område. Man kan inte tillfredsställa alla, utan måste se till vad som passar bäst för majoriteten.

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Att man är initiativtagande och har ett öga för vad som behöver göras. Det är viktigt att vara serviceminded och problemlösande. Stresstålighet är viktigt, annars går det inte att hålla ihop. Det gäller att kunna planera och organisera sitt arbete. Det finns alltid något att göra och det är många som rycker i en – samtidigt gillar jag det för då känner man sig behövd och uppskattad!

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Bild på fastighetsskötaren Emma som planterar växter.

Emma Edlund

Yrke: Fastighetsskötare.
Född: 1990.
Arbetsgivare: HSB Sydost i Växjö sedan maj 2016.
Fritidsintressen: Umgås med familjen och träna.
Oanad talang: Är bra på att skotta snö med traktor! Gillar att måla.
Arbetstid: Vardagar från 7-16. Ingår i en frivillig snöjour på vintern, då man ska vara beredd att rycka ut om det kommer snö.
Tips till dig som funderar på yrket:
Prova på jobbet under sommarsäsongen när det behövs mycket folk, då är det perfekt att testa och se om man klarar det fysiska. Man lär sig fort, även om det är en fördel att vara lättlärd.

Bild på fastighetsskötaren Emma som läser av fastighetssystemen.

Om Emmas väg till yrket

– 2008 sommarjobbade jag som fastighetsskötare på ett företag i Stockholm. Det var mitt första riktiga jobb och jag fastnade direkt. Efter ett halvårs erfarenhet flyttade jag tillbaka till Växjö där jag hade familjen. Jag sökte nya tjänster inom fastighetsskötsel, men fick inga jobb. Under tiden hade jag andra jobb inom i servicesektorn. Tillslut började jag fundera på att starta eget och tänkte att om ingen annan kan ge mig jobbet, så kan jag ge mig det själv. I samband med de tankarna kom jag in på en fastighetsutbildning på Yrkesakademin via Arbetsförmedlingen. Jag hann bara studera i fyra veckor av 40 när jag en dag fick ett tips om att HSB Sydost var intresserade av att anställa mig. En tjänst hade blivit ledig när en av deras fastighetsskötare skulle sluta och börja jobba som lärare på utbildningen. Jag ringde upp driftledaren för fastighetsservice som erbjöd mig tjänsten. Efter åtta års sökande fick jag äntligen det jobb jag ville ha.