Idrottsläraren brinner för att fånga eleverna

Utifrån ett intresse för idrott och en vilja att arbeta med människor kändes idrottslärare som ett givet yrkesval för Daniel Siring. Han undervisar även i svenska och brinner för att fånga och inspirera sina gymnasieelever.
– Det bästa är att få träffa så många olika ungdomar. Det blir väldigt roliga och spännande möten, säger han.

Bild på idrottsläraren Daniel Siring som kör igång en idrottslektion utomhus.

Hur kommer det sig att du valde att bli idrottslärare?

– Först och främst var det idrottsbiten jag var intresserad av. Det är det jag brinner för. Lärare var väl inte självklart från början, men jag visste att jag ville arbeta med människor. Att kunna slå ihop det med mitt intresse för idrott kändes väldigt bra. Att det sedan blev svenska som andra ämne berodde delvis på intresse, men också balansen i att ha ett praktiskt och ett teoretiskt ämne.

Vad är det bästa med att vara lärare?

– Det bästa är att få träffa så många olika ungdomar. Det blir väldigt roliga och spännande möten. Det är också häftigt att se elever utvecklas. Vi har dem här i tre år och sedan är det nästan en helt annan person som står där och tar studenten. Vilken resa de genomför – i positiv riktning. Det är kul att veta att man varit med och stöttat individen på resan dit. Vi rustar eleverna för att klara sig i livet, både med kunskap och redskap för framtiden.

Bild på idrottsläraren Daniel Siring som även undervisar i svenska.

Vad kan vara utmanande?

– Man har som mål att fånga och inspirera alla elever, men det är en jätteutmaning. Det är så stor variation och eleverna kommer med olika bakgrunder och målsättningar. Det är utmanande att tillgodose alla och utforma undervisningen så att ingen faller av på vägen. Men det är inspirerande för man känner att man själv utvecklas.

Hur skulle du beskriva en vanlig arbetsdag?

– Ofta har jag de teoretiska lektionerna på förmiddagen och sedan idrott på eftermiddagen. Lektionerna i sig är väldigt varierade. Målet är att eleverna ska få prova på så många olika moment och aktiviteter som möjligt.

– Ibland har vi olika projekt. Eleverna ska känna att man gör något viktigt och riktigt så vi anordnar bland annat ett evenemang årligen: Hjärtebarnsloppet. Senast drog det in strax under 100 000 kr till hjärtsjuka barn i Värmland.

Text och foto: Rikki Bråth.

Daniel Siring

Yrke: Leg. ämneslärare på gymnasieskolan inom idrott och svenska.

Född: 1986.

Arbetsgivare: Thoren Business School i Karlstad sedan 2015.

Utbildning: Studerade till ämneslärare inom idrott och svenska på Göteborgs universitet under fem år.

Intressen: Sport, träning, vänner och familj.

Visste du att: Daniel har spelat ishockey och har vunnit två junior-SM-guld med Frölunda HC och TV-pucken med Lag Göteborg.