Fria former en utmaning vid fönsterbygge

Ett intresse för design och en vilja att skapa ledde Jasmine Ulfsson till arbetet med att bygga fönster i trä. På Inwido i Vetlanda arbetar hon på avdelningen fria former, där varje fönster som byggs är unikt.
– Det är en spännande utmaning att bygga i ett levande material, man blir aldrig fullärd, säger hon.

Bild på trämontören Jasmine som bygger träfönster.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag bygger träfönster där kunderna har haft speciella önskemål om utformningen. Till exempel runda eller halvmåneformade fönster. Varje fönster är unikt så det är stor variation på arbetet.

Hur kan en dag på jobbet se ut?

– Jag börjar jobba halv sju. Dagen startar med att vi har ett möte i arbetsgruppen. Efter det arbetar jag med de fönster jag ansvarar för. Jag arbetar utifrån ritningar som jag har fått på varje fönster och bygger efter dem. Till hjälp har jag hyvel, såg och fräs för att få ut rätt dimensioner, vinklar och för bearbetning av bitarna.

Varför valde du det här yrket?

– Jag tycker om att arbeta med att skapa något! Jag har alltid tyckt om design och möbler. När jag växte upp var min pappa en förebild för mig. Han designade och byggde möbler hemma i garaget. När jag var liten ville jag bli snickare eller polis.

Bild på trämontören Jasmine som bygger träfönster.

Vilka är utmaningarna?

– Jag tycker att trä är ett spännande och utmanande material! Det är ett levande material som kan förändras beroende på till exempel fuktigheten. Det ställer extra krav på oss som bygger eftersom fönstren kan vrida sig eller spricka om vi inte gör dem på rätt sätt.

Vilka förmågor är viktiga?

– Nyfikenhet och att vilja lära sig nya saker. Eftersom fönstren kan se så olika ut lär jag mig hela tiden nya saker, men blir aldrig fullärd. Jag utvecklas alltid vidare i jobbet. Det är också viktigt att vara målinriktad. Fönstren måste vara klara vid en viss tidpunkt. Sen är det alltid bra om man är positiv så att det blir en bra stämning i arbetsgruppen!

Text och foto: Emma Thornström.

Jasmine Ulfsson

Yrke: Snickare.

Arbetsplats: Inwido i Vetlanda, avdelningen fria former.

Utbildning: Industritekniska programmet med inriktning mot trä på Njudungsgymnasiet i Vetlanda.

Fritidsintressen: Design och inredning. Hemma har jag flera möbler som jag själv har byggt, då blir de precis som jag vill ha dem. Jag kollar gärna på hockey, helst Växjö Lakers.