Möten och tempo i arbetet på bensinstation

Kunderna är det allra roligaste med arbetet på en bensinstation, tycker Marika Mitroulis Markusson. Hon jobbar på en av Circle K:s stationer i Växjö. Här kan kunderna förutom tanka, tvätta och ta hand om sina bilar även handla i butiken, äta eller ta en fika.
– Variationen och alla glada människor jag träffar är det som är bäst med mitt jobb, säger hon.

Bild på bensinstationspersonal Marika som möter en kund i kassan.

Berätta om ditt jobb!  

Den arbetsuppgift jag lägger tid på är att stå i kassan. Jag tar betalt och hjälper kunder som kommer för att tanka och tvätta sina bilar eller handla i butiken. Jag sköter biltvättarna, fyller på och rengör. Jag serverar den mat som vi säljer och sköter om butikens caféhörna. Jag plockar upp och fyller på varor i butiken och sköter om beställningar.

Vad är roligast i ditt jobb? 

– Det roligaste är att det finns många olika arbetsuppgifter. Det händer alltid något, nya kunder kommer hela tiden som behöver olika saker. Jag tycker om att träffa alla glada och positiva människor.

Vad kan vara svårt?  

– För det mesta är vi två på stationen, men under de tider man jobbar ensam måste man hantera alla situationer som kan uppstå själv. Då får man vara en problemlösare. Värsta scenariot är väl att det kommer en buss med ett hockeylag som ska köpa godis, samtidigt som biltvätten börjar krångla! Det är väldigt sällan det kör ihop sig så, men då är det en utmaning att göra alla nöjda. Men kunderna brukar vara både snälla och tålmodiga!

Bild på bensinstationspersonal Marika som ställer iordning varor.

Måste man kunna mycket om bilar i ditt jobb?

– Nej, det behöver man inte. Det kan hända att vi får hjälpa kunderna, mest med vanliga saker som att byta lampor eller torkarblad, eller att kolla oljan och luften i däcken. Man måste våga testa, så lär man sig när man jobbar.

Vilka egenskaper är bra att ha för att trivas i ditt jobb?

– Det viktigaste är att man lyssnar på kunderna och ger dem bra service. Jag är ju här för att göra kunden glad och nöjd med sitt besök. Man måste också vara alert. Samtidigt som jag hjälper kunderna i kassan håller jag till exempel ett öga på bilarna ute vid bensinpumparna. Det är bra om man kan behålla lugnet när det händer mycket. Står det tio personer här och alla vill köpa hamburgare så får man ta en sak i taget och vara positiv.

Text och foto: Emma Thornström.

Marika Mitroulis Markusson

Yrke: Bensinstationspersonal.

Arbetsplats: Circle K Evedal i Växjö.

Utbildning: Har gått handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet.

Fritidsintressen: Tycker om att umgås med familjen och äter gärna god mat på restaurang.