Finsnickaren gör specialanpassningar i trä

David Löwing arbetar med finsnickeri till vardags. Under Yrkes-EM 2016 tävlade han i möbelsnickeri, ett moment som ställde kunskaperna på prov. Ett genuint intresse för trä och ett snickeri hemma på gården gjorde valet till finsnickare lätt.
– Trä är ett levande och utmanade material att jobba med, varje träbit är unik, säger han.

Bild på finsnickaren David som tävlar i Yrkes-EM 2016.

Hur kändes det att tävla i möbelsnickeri?

– Riktigt roligt! Jag var med i Yrkes-VM 2011 i grenen möbelsnickeri, så jag hoppades på revansch i Yrkes-EM. Det är ett kul yrke att tävla i – omväxlande, många avancerade sammansättningar och väldigt likt mitt yrke som finsnickare.

Varför valde du att bli finsnickare?

– Ett lätt val för mig då jag är uppvuxen med ett snickeri hemma på gården. Problemlösandet och utmaningen att skapa saker av trä lockade mig. Det är mitt genuina intresse.

Vad har du för arbetsuppgifter till vardags?

– Det blir mycket finsnickeri av fönster, dörrar och trappor. Det är mest träarbeten där man arbetar för hand, men också med maskiner vid större delar. Mitt företag har många olika arbetsuppgifter. Vi jobbar mycket med att bevara en äldre snickartradition i våra fönster, dörrar och inredningar. Ett exempel på uppdrag vi ibland får är kyrkportar där det inte bara går att köpa en ny, utan måste bygga från grunden så att det passar med tidigare konstruktion. Ungefär en tredjedel av uppdragen görs för privatpersoner, så det blir även en hel del kundkontakter.

Bild på finsnickaren David som jobbar efter en ritning.

Vad är utmanande och roligt i ditt yrke?

– Jag möter många olika utmaningar när vi exempelvis restaurerar kulturhus. Utmaningar som kräver specialanpassningar, men det är också det som gör att det är kul – variationen gör att jag aldrig hinner tröttna. Man måste komma ihåg att trä är ett levande material med kvistar, där varje bit är unik och beter sig olika.

Vilka förmågor är viktiga för att trivas i ditt yrke?

– Tekniskt kunnande inom trä, att förstå hur trä beter sig när det utsätts för fukt. Att man är en flexibel problemlösare. Vara anpassningsbar och kunna bygga efter situationen och att hitta de lösningar som krävs är också viktigt.

Hur ser utvecklingen ut för yrket?

– Just nu arbetar jag för att bevara det äldre – fast med moderna maskiner. Förr handhyvlades alla bitar raka, i dag används det fler maskiner för att underlätta arbetet och utvecklingen gör att det hela tiden kommer nya maskiner.

Vad har du för tips till den som funderar på yrket?

– Tänk igenom och testa på. Gå yrkesskola och ha mycket praktik hos snickerier – ta vara på kunskap som finns hos äldre snickare!

Text: Rikki Bråth.
Foto: Lina Siksjö.

David Löwing

Utbildning: Treårig utbildning på hantverksprogrammet med inriktning trä på Rudbecksgymnasiet.

Arbetsplats: Mobacken Trähantverk AB i Tidaholm som har fyra anställda.

Fritidsintresse: David är i startgroparna att bygga ett eget timmerhus ute på landet.

Övrig fakta: David har ett godkänt gesällprov med betyget 4.97 av 5.