Lastbilstekniker ett yrke i ständig utveckling

Andreas Sjöberg gillar utmaningar och motorer, intressen som ledde till yrket som lastbilstekniker. Ett yrke med stor variation där den ena dagen inte är den andra lik.
– Utvecklingen av lastbilar och släp gör att det blir ett mer och mer el-orienterat yrke. Samtidigt är det viktigt att veta att lastbilstekniker inte bara är finlir, säger han.

Bild på lastbilsteknikern Andreas Sjöberg som tävlar i Yrkes-EM.

På Yrkes-EM i Göteborg 2016 tävlade Andreas i sitt yrke och tog ett silver. Han tävlade i fem olika moment, bland annat kontroll av bromssystem och felsökning på motorns bränsle och avgassystem.

Hur känns det att tävla i ditt yrke?

– Hur roligt som helst! Det är skillnad mot hur det är att jobba i verkstaden. Du har en annan press på dig på tävlingarna, oftast lite svårare moment. Tävlingen slutade ganska bra och jag tog ett EM-silver. Jag var förkyld så jag var inte lika alert i huvudet som vanligt och allt tog lite längre tid. Annars hade jag nog nått mitt mål med guld.

Hur kommer det sig att du valde att bli lastbilstekniker?

– Jag har alltid varit intresserad av motorer och fordon. När jag var yngre var jag med när pappa skruvade. Varje gång jag körde sönder min skoter eller något annat var jag med när han lagade det. När jag började fordonsprogrammet på gymnasiet ville jag först bli traktormekaniker, men på grund av olika omständigheter fick jag praktik på en lastbilsverkstad och blev såld direkt.

Vad har du för arbetsuppgifter till vardags?

– Jag utför service, felsöker och lagar lastbilar och släpvagnar. Ett arbete kan vara en släpvagn som kommer in och alla lysen har slocknat. Då får jag börja felsöka efter felet i lastbilen. Utvecklingen av lastbilar och släp gör att det blir ett mer och mer el-orienterat yrke. Jag arbetar tillsammans med datorn för att hitta felen, men man måste alltid göra mätningar manuellt också.

– Det är viktigt att veta att lastbilstekniker inte bara är finlir, det är mycket annat också. Det är ofta smutsigt och blött, man får vara beredd på att bita ihop och köra! 

Bild på verktygsskåpet som lastbilsteknikern Andreas Sjöberg använde under Yrkes-EM.

Vilka utmaningar möter du?

– Ofta kommer det in fordon med fel du inte stött på tidigare. Då är det en större utmaning att hitta och identifiera vad som är fel för att sedan reparera det.

Vad är bäst med yrket?

– Att arbeta med det jag är intresserad av och att jag dagligen lär mig nya saker. Jag tycker också det är kul att man träffar olika människor från hela Europa. Det blir mycket kundkontakt, det gäller att vara serviceminded - kundbemötandet är viktigt!

Vilka förmågor är viktiga?

– Du måste ha ett driv och ett intresse. Det är ofta tidspress och arbetet ska gå snabbt, men kvalitén är det viktigaste, man får inte stressa och göra det halvdant!

Text: Rikki Bråth.
Foto: Lina Siksjö.

Andreas Sjöberg

Yrke: Lastbilstekniker.

Utbildning/erfarenhet: Treårig gymnasieutbildning, fordons- och transportprogrammet vid Parkskolan i Örnsköldsvik.

Arbetsplats: Wist last och buss AB där han har arbetat sedan 2014.

Fritidsintressen: Fotboll, fiske och motorer.