Helhjärtat yrkesval för tävlingsinriktad kock

Att tävla i kockyrket har blivit en vana för Gustav Leonhardt. Han har bland annat vunnit guld i gymnasie-SM och nordiska mästerskapet för unga kockar. 2016 tog han hem ett OS-guld med Juniorkocklandslaget. Han har också varit elev hos Svenska Kocklandslaget 2014 då de vann VM-silver.
– Det är fantastiskt roligt att tävla, när jag går in för något gör jag det helhjärtat!

Bild på kocken Gustav Leonhardt som tävlar i Yrkes-EM.

På Yrkes-EM i Göteborg tävlade Gustav i sitt yrke. Nästa sikte är WorldSkills i Abu Dhabi 2017.

Varför valde du att utbilda dig till kock?

Jag gick ut med ett högt slutbetyg från grundskolan och kunde söka in till vilken gymnasieutbildning som helst. Många trodde att jag skulle välja ett högskoleförberedande program, men jag var inte intresserad av det. Jag valde en yrkesutbildning med låga intagningspoäng, restaurang och livsmedel, för att jag trodde att det skulle vara roligt. Det handlar inte om vem som är coolast, smartast eller har mest pengar, utan om vem som har roligast!

Hur känns det att tävla i ditt yrke?

Fantastiskt roligt! Jag har alltid en ny tävling på gång, det är det jag gör, tävlar i matlagning. I tävlingarna bedöms framförallt smak, teknik och rättens utseende. Men också hur man sköter jobbet i köket med hygien, handlag med råvaror, tempo och ordning på arbetsplatsen.

Vad jobbar du med mellan tävlingarna?

Jag har jobbat runt på olika restauranger i Stockholm. Arbetet i ett kök består mycket av förberedelser inför nästa dag och att plocka fram råvaror, skära till och tillaga dem.

Bild på kocken Gustav Leonhardt som tävlar i Yrkes-EM.

Vad är bäst med yrket?

– Hettan i köket och den familjära känslan bland personalen. Jag gillar samarbetet mot ett gemensamt mål. Givetvis också maten vi lagar och den energi vi lägger ner som någon annan sedan uppskattar.

Vad finns det för utmaningar med yrket?

– Utmaningen är det som är roligt, att det är varierande och oftast handlar om problemlösning. Man ställer sig frågan; hur gör jag för att få en så bra slutprodukt som möjligt och hur gör jag om något går fel? Det är också alltid en tidspress i köket.

Vilka förmågor är viktiga i arbetet?

– Jag tycker inte att man behöver några särskilda förmågor eller förkunskaper för att bli kock. Det är lätt att lära sig om man gör det helhjärtat och tycker att det är kul! Det är klart att det är bra att ha översikt i köket och att kunna hålla flera saker i huvudet. Men det är inget som inte går att lära sig.

Hur vill du utvecklas inom ditt yrke framöver?

– Jag vill bli bäst i världen! I framtiden vill jag kanske bli lärare och inspirera andra till kockyrket. Men mitt främsta mål är att ha roligt!

Text: Hanna Glössner
Foto: Lina Siksjö.

Gustav Leonhardt

Yrke: Kock.

Utbildning/erfarenhet: Treårig gymnasieutbildning på Stockholms hotell- och restaurangskola. Har tävlat i flera kocktävlingar, både i Sverige och internationellt.

Arbetsplats: Frilansar och jobbar extra på olika restauranger. Har bland annat jobbat på restaurangerna Bleck, Adam & Albin, Esperanto och Ulla Winbladh.

Fritidsintressen: Matlagning är mitt fritidsintresse! Att tävla är inget jobb, jag tjänar inga pengar på det.

Kuriosa

Gustavs favoritmat: God och enkel mat! Man behöver inte laga så mycket för att det ska bli bra. Ju bättre råvara, desto enklare blir det. Råvarorna ska vara hållbara och inte ha för stor påverkan på miljön. Jag gillar purjolök, spetskål och rödbetor. En riktigt god kokt rödbeta med en klick smör och flingsalt är fantastisk!