Fysiskt och kreativt som trädgårdsanläggare

Simon Johansson trivs i rollen som kreativ och skapande trädgårdsanläggare. En vilja att testa något nytt och ett intresse av att bygga ledde honom till yrket.
– Jag gillar att man får vara ute mycket och att det är ett fysiskt arbete, jag trivs inte med att sitta still, säger han.

Bild på trädgårdsanläggaren Simon Johansson som tävlar i Yrkes-EM.

På Yrkes-EM i Göteborg 2016 tävlade Simon tillsammans med en kollega där de skulle forma en större trädgårdsanläggning av plattor och sten.

Hur känns det att tävla i ditt yrke?

– Det är riktigt kul. Det är mycket variation då vi arbetar med många olika material så som trä, sten, växter och vatten – utifrån ritning eller fritt och kreativt.

Varför valde du att bli trädgårdsanläggare?

– Jag ville gå något praktiskt och har alltid varit intresserad av att bygga och av trädgård. Mitt intresse för trädgård gjorde att det blev trädgårdsanläggning, ett val jag inte ångrar. Jag ville också flytta hemifrån och bo på internat, vilket jag fick göra när jag kom in på utbildningen.

Bild på trädgårdsanläggare Simon Johansson som tävlade i Yrkes-EM.

Vad arbetar du med?

– Jag lägger framförallt markplattor och bygger murar i villaträdgårdar, men det varierar lite med årstiderna. Även olika sorters trädgårdsrenoveringar beställs och vi ser ett ökat intresse för våra tjänster. Nu köper folk hus som behöver renoveras. Förra ägaren kanske själv lade plattor, nu vill man förnya men har inte tid med det själv.

– Det är ett fritt arbete och man får skapa många egna förslag till kunden. Oftast arbetar mitt företag mot privatpersoner, men ibland även mot större leverantörer så som bostadsförening eller byggbolag. Vi kan till exempel utveckla kvarter och parker vid ett radhusområde.

Vilka förmågor är viktiga i ditt yrke?

– Kreativitet och god fysik. Ibland gräver man för hand och ibland har man maskin. Det gäller att vara noggrann, gör man småfel syns det oftast. Dessutom är det bra att vara självgående, en del jobb utför man helt själv.

Vilka utmaningar möter du?

– Det blir ofta olika utmaningar då jag aldrig vet vad som kan dyka upp när jag gräver. En annan vanlig utmaning är att få till rätt fall (lutning) så att vattnet ska rinna bort från huset. Det är olika förutsättningar inför varje arbetsplats så jag behöver vara kreativ och lösningsfokuserad.

Vad är det bästa med yrket?

– Variationen i uppgifterna, den fysiska delen och att det är så fritt när det gäller lösningar. Jag gillar att man får vara ute mycket och att det är ett fysiskt arbete, jag trivs inte med att sitta still.

Text: Rikki Bråth.
Foto: Lina Siksjö.

Simon Johansson

Yrke: Trädgårdsanläggare.

Utbildning: 3-årig gymnasieutbildning inriktning trädgårdsanläggning på Hvilan utbildning i Åkarp.

Arbetsplats: Vallby Mark & Gräv AB, Trelleborg. Företaget har 15 anställda och arbetar med uppdrag i sydvästra Skåne. Ett jobb kan ligga två minuter bort, ett annat kan ligga 1,5 timme bort.

Fritidsintressen: Vänner och trädgård.

Simons tips till dig som funderar på yrket: Jag rekommenderar att man tar kontakt med sin yrkesvägledare. Då kan man få hjälp att komma i kontakt med någon utövare för att testa på eller ställa frågor.

Bild på trädgårdsanläggare Simon Johansson som tävlar i Yrkes-EM.