Guldsmeden förvandlar äldre smycken

Att arbeta om ett gammalt smycke, visa det för kunden och sedan se reaktionen. Det är det roligaste med yrket, tycker guldsmeden Julia Göransson. Hon lockades till yrket för att det är skapande och för att man sällan gör samma sak.
– Jag vet oftast inte hur ett smycke som ska lagas beter sig, säger hon.

Bild på guldsmeden Julia Göransson som arbetar med ett smycke.

Varför valde du att bli guldsmed?

– Jag besökte först ett finsnickeri och fick sedan veta att guldsmedsutbildningen fanns. Jag kände att guldsmedsyrket var mer för mig. Jag tycker om att skapa, hålla på med händerna och att göra olika saker varje dag. Intresset kom med valet!

Vad har du för arbetsuppgifter?

– När jag kommer till verkstaden på morgonen kollar jag på beställningarna och börjar sedan göra reparationer. Det kan vara kedjor som behöver ändras eller omarbetningar som att någon vill göra ett hängsmycke av en ring. Lite design gör jag också. Vanliga arbetsuppgifter är att löda, såga, fila och polera.

Vilka utmaningar möter du i ditt yrke?

– Att kunna veta metodval direkt. Jag kan inte alltid förutse hur ett smycke ska bete sig. En gammal lagning som inte syns och som har gjorts i ett annat material kan vara orsaken till att smycket till exempel går sönder. Det kan man förebygga om man vet om det. Det är lite kemi i arbetet. Andra utmaningar är att fästa ädelstenar i metall och att gravera namn i exempelvis en ring. Det måste man öva mycket på.

Bild på guldsmeden Julia Göransson som sågar till ett smycke.

Vad är det bästa?

– Att se skillnaden mellan hur ett trasigt, smutsigt smycke blir när jag jobbat med det och det nästan ser nytt ut. Det är så roligt att se kundens reaktion!

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Tålamod och ett öga för detaljer. Att våga prova och att vara självständig är andra viktiga egenskaper.

Hur ser du att du kan utvecklas inom yrket?

– Jag vill kunna göra fattningar och jobba hos en större guldsmed. Gärna i en större stad, där finns det fler som har pengar till smycken. Kanske ha ett eget märke och göra designen själv.

Hur ser du på könsfördelningen inom yrket?

– På gymnasiet är det mest tjejer som utbildar sig och på verkstaden är det mest män. Äldre kunder blir ofta förvånade när guldsmeden kommer ut i butiken och är en ung tjej. Yngre som gillar smycken verkar inte bli lika överraskade.

Vad är oväntat med ditt yrke?

– Att få in tandguld, man rensar ju bort tänderna från guldet. Det tänkte jag inte på när jag valde att bli guldsmed.

Text: Anneli Joyce.
Foto: Lina Siksjö.

Julia Göransson

Yrke: Guldsmed.

Arbetsplats: Wissings guld i Linköping.

Utbildning: Utbildade sig till guldsmed på gymnasieskolan Dackeskolan i Mjölby.

Fritidsintressen: Gillar att åka snowboard, är instruktör. Umgås gärna med vänner.