Arbetsförmedlingen

Servitör/Servitris

 
 
Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.
Servitörer arbetar på restauranger, hotell, konferensanläggningar med mera. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs ofta extra personal till exempel vid skärgårdskrogar.

Arbetsuppgifter
Servitörer arbetar med att servera gäster mat och dryck. Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren.

Servitörer ska kunna ge gästerna bra råd när de väljer mat, de ska kunna tala om vad rätterna på har för ingredienser och även hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag vilken dryck som passar till maten ingår också i arbetet.

När gästerna ätit färdigt gör man i ordning notan och tar betalt. Man ansvarar också för att kassan stämmer. I arbetet ingår dessutom för- och efterarbete, till exempel att duka borden för att gästen ska få en trevlig miljö. Det är bra att ha ett sinne för detaljer som att se till att alla glas och bestick är putsade och salt- och pepparkaren är påfyllda.

Serveringspersonalen är restaurangens ansikte utåt. Därför är det väldigt viktigt att man som servitör ger en god service så att gästerna får en bra upplevelse. För att gästerna ska bli nöjda och önskemål om mat och dryck ska bli uppfyllda krävs ett gott samarbete med övrig personal i kök och bar.

Under vissa perioder kan tempot vara högt med många gäster samtidigt. Det är viktigt att vara flexibel och kunna koncentrera sig på flera arbetsuppgifter samtidigt.

Serveringspersonalen måste följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

Arbetstid
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del servitörer arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Utbildning

Utbildning till servitör/servitris finns inom gymnasieskolan på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. För ytterligare information om gymnasieutbildningar läs mer på gymnasieinfo.se

Utbildningar på eftergymnasial nivå kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Förmågor

Förmågor som en servitör behöver ha eller utveckla:

Konstnärlig förmåga: Servitörer har ansvar för uppdukning av bord och för att miljön inne i restaurangen upplevs som trevlig av gästerna.

Samarbetsförmåga: Det är viktigt att kunna samarbeta med den övriga personalen på restaurangen.

Serviceinriktad: Att ge restaurangens gäster god service, ett bra bemötande och en bra upplevelse är målet med arbetet.

Simultanförmåga: Servitörer ansvarar för gästerna vid flera bord samtidigt och det är viktigt att kunna ge god service till alla.

Stresstålig: Under vissa tider kan det komma många gäster samtidigt och vara mycket att göra.

Framtid

I Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för hovmästare och servitörer.

Att tänka på

Det är viktigt att arbeta ergonomiskt för att inte belasta rygg, nacke och skuldror.

Mycket kontakt med vatten och livsmedel kan innebära risk för eksem. Läs mer om hur du kan förebygga det här.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Hotell- och restaurangfacket

Visita

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Liknande yrken

Bartender
Hovmästare

Redaktionen för yrkesinformation, 2015-09-15
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

  
  

Tillhör yrkesområde

Hotell, restaurang, storhushåll
Platser i Platsbanken
Hovmästare och servitörer(1765)