Arbetsförmedlingen
  • Kontakt
  • Other languages
  • Teckenspråk

Bartender

 
 
En bartender blandar drinkar och serverar drycker till gäster. Att ge en god service är en viktig del av arbetet. Gästerna ska bemötas på ett trevligt sätt och kunna få råd vid beställningar. Arbetet kan tidvis vara intensivt och det är bra att vara stresstålig, det är också viktigt att ha ett gott omdöme eftersom alkohol ska serveras på ett ansvarsfullt sätt.
Bartenders arbetar på restauranger, hotell, nattklubbar, diskotek eller pubar.

Arbetsuppgifter
Bartenders serverar drycker över baren till gäster, de blandar drinkar och serverar vin, öl, alkoholfria drycker och kaffe. Man serverar också tilltugg och även lättare måltider. Om baren finns i anslutning till en restaurang kan bartendern även lämna ut drycker och kaffe till serveringspersonalen efter gästernas beställningar. Bartendern tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.

Bartendern ska ha kunskap om de olika drycker som serveras, deras smak, tillverkningsprocess och vad de passar till. Det ingår i arbetet att kunna ge gäster råd och rekommendationer kring deras beställningar. Att ge god service är en grundläggande del i arbetet.

En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, att miljön upplevs som trevlig av gästerna. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt med många gäster som vill göra beställningar samtidigt. Det är viktigt att kunna arbeta effektivt och trivas med ett tidvis högt tempo. Som bartender måste man följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

På större arbetsplatser finns barmästare. Som barmästare är man arbetsledare för bartenderar och deltar oftast själv i arbetet i baren. Det är vanligt att barmästaren lägger scheman för personalen och sköter beställning av varor. Barmästaren kan också ha det ekonomiska ansvaret för baren.

Arbetstider
Arbetstiden för en bartender är oftast schemalagd på kvällar och helger.

Utbildning

För att kunna arbeta som bartender bör man ha serveringsutbildning men en bartender kan också utbildas på arbetsplatsen.

Läs mer om gymnasiestudier på gymnasieinfo.se

Utbildningar för bartenders kan även finnas inom Yrkeshögskolan

Bartenderkurser finns på fristående skolor.

Förmågor

Förmågor som en bartender behöver ha eller utveckla:

Gott omdöme:
Som bartender är man ansvarig för att alkohol serveras på ett ansvarfullt sätt, det kräver att man har gott omdöme och kan innebära att man måste neka kunder att beställa.

Stresstålighet:
Arbetet sker tidvids i högt tempo och det är viktigt att kunna arbeta effektivt i sådana förhällanden.

Serviceinriktad:
Att kunna ge bra service och ha ett bra bemötande mot kunder är viktigt.

Simultanförmåga: Förmåga att tidvis hantera många kunders beställningar samtidigt.

Framtid

I Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för bartendrar.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Hotell- och restaurangfacket

Visita

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Liknande yrken

Servitör/Servitris

Redaktionen för yrkesinformation, 2015-09-15
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

  
  

Tillhör yrkesområde

Hotell, restaurang, storhushåll
Platser i Platsbanken
Bartendrar(444)