Arbetsförmedlingen

Kock

 
 
Kockar arbetar med att laga mat på till exempel restauranger eller i storkök. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.
Kock vispar upp en sås
Gurka och lingon i små uppläggninsskålar.
Kockar arbetar ofta inom hotell- och restaurangnäringen. Till exempel på restauranger, i personalmatsalar eller på hotell. Kockar arbetar också i storkök eller provkök, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

Arbetsuppgifter
Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar, så kallad à la carte. I storkök, till exempel på sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.

Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete. I köket förbereder kocken ingredienserna till de rätter som ska tillagas. Det kan till exempel innebära att skala och hacka grönsaker eller göra grunden till såser eller soppor. Att baka bröd kan också ingå i jobbet. Kocken kan också ansvara för att göra menyer och att ifrån dem planera och göra inköp av varor.

Kockar har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att laga nya maträtter och testa olika smakkombinationer. Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna.

Hygien är väldigt viktig i ett kök. Kockar måste hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett hygieniskt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten och kunna redovisa dem så att gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

Kocken kan ha en arbetsledande roll, om det finns fler kockar utses ofta en till förste kock.
I ett större restaurangkök kan det finnas souschefer som arbetsledare. Kökschefer eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar. Kockar som arbetar ombord på fartyg kallas kocksteward.

Arbetsmiljö
Arbetsmiljön i köket kan vara varm och ljudnivån kan vara hög. Tunga lyft förekommer och det är viktigt att arbeta på ett ergonomiskt sätt. Tempot kan vara högt under vissa tider på dagen.

Arbetstider
En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Utbildning

Grundutbildning till kock finns inom gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram som ger en yrkesexamen. På gymnasieinfo.se finns mer information om gymnasieutbildningar.

Det kan också finnas möjlighet att utbilda sig genom yrkesvux, kommunal yrkesutbildning för vuxna.

För dig som vill bli kocksteward på ett lastfartyg eller färja finns gymnasieprogrammet Sjöintendentur i Göteborg och Helsingborg.

Förmågor

Förmågor som är bra för kockar att ha eller utveckla:

Kreativ förmåga: Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.

Organisationsförmåga
: Det ingår i arbetet att kunna planera arbetet i köket.

Samarbetsförmåga: Som kock måste man kunna arbeta i lag tillsammans med andra i köket.

Stresstålighet: Under perioder kan det bli mycket att göra samtidigt, för att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna arbeta även under tidspress.

Simultanförmåga: Arbetet i kök kräver ibland att man kan göra flera saker samtidigt.

Framtid

I Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för kockar och kallskänkor.

Att tänka på

Det är viktigt att arbeta ergonomiskt för att minska belastning på rygg och knän.

Mycket kontakt med vatten och livsmedel kan innebära risk för eksem. Läs mer om hur du kan förebygga det här.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Hotell- och restaurangfacket

Visita

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Redaktionen för yrkesinformation, 2015-09-11
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

  
  

Tillhör yrkesområde

Hotell, restaurang, storhushåll
Platser i Platsbanken
Kockar och kallskänkor(1863)