Bagare och konditorer

 
 
Som bagare eller konditor arbetar man med att baka allt från matbröd till tårtor eller andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för både smak och färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att både vara kreativ, men också stresstålig och ha förmåga att organisera sitt arbete.
Bagare arbetar både större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell, restauranger m.m. och på bagerier och konditorier som har egen servering där kunderna kan sitta och fika. Alla typer och storlekar av bagerier och konditorier finns över hela landet.

Arbetsuppgifter
Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.
Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas.

En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser. Arbetsuppgifter är varierande med allt från att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, göra tårtor, vispa olika mousser och att dekorera bröllopstårtor.

I yrket ingår det ofta ansvar för att planera vad som ska tillverkas och att sköta till exempel inköp av råvaror.

Bagare och konditorer kan också arbeta på stora industribagerier. Då övervakar man bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen på industribagerier kan vara automatiserad, men oftast finns en del manuella arbetsmoment kvar.

Arbetstider
Bagare och konditorer på industribagerier arbetar ofta natt och helgarbete förekommer. Även skiftgång kan förekomma.

Som bagare och konditor börjar man oftast arbeta tidigt på morgonen, men olika typer av bagerier har olika arbetstider. På bagerier som bakar och säljer till andra butiker börjar arbetspasset ofta mycket tidigt, medan arbetspasset ofta börjar senare på bagerier och konditorier som har egen servering.

Utbildning

Grundutbildning inom bageri/konditori i Sverige finns främst genom gymnasieskolan och val av bageriinriktning på Restaurang och Livsmedelsprogrammet. Läs mer om utbildningar på gymnasieinfo.se

För den som vill vidareutbilda sig i yrket finns Yrkeshögskoleutbildning för bagare/konditor.

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning

Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar.

Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns på valideringsinfo.se eller hos Arbetsförmedlingen.

Bagare och konditorer kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.

Vissa bagerier efterfrågar B-körkort.

Förmågor

Förmågor som bagare och konditorer behöver ha eller utveckla:

God fysik: Det förekommer tunga lyft av både bunkar och mjölpåsar och man står och går en stor del av arbetsdagen. Det kan fresta på knän, axlar och rygg, så det är viktigt att arbeta ergonomiskt.

Kreativ förmåga: Som bagare eller konditor ska man kunna skapa vackra bröd och bakverk utan att lägga ner allt för mycket tid och energi. Det är även bra att kunna variera bakverken genom att förändra utseende och smak.

Organisationsförmåga: Som bagare och konditor behöver man kunna hålla reda på vad man har i frysen, i skafferiet och ute i butiken. Man bör även veta när råvaror beräknas ta slut så att man hinner beställa nytt.

Stresstålighet: Man behöver klara arbete som tidvis sker i högt tempo.

Simultanförmåga: Det är bra att klara att göra flera saker samtidigt. När degen blandas kan man t.ex. kunna göra limpor av en annan deg, eller hålla koll på bröden i jäs-skåpet och ugnen samtidigt som grädden vispas i kylen.

Framtid

I Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för bagare och konditorer.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Sveriges Bagare & Konditorer

Svenska Livsmedelsarbetareförbundet

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Redaktionen för yrkesinformation, 2017-02-20
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

  
  

Tillhör yrkesområde

Hantverksyrken
Platser i Platsbanken
Bagare och konditorer(125)