Frisör

 
 
Frisörer har kunskap och färdigheter inom olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. För att bli yrkesskicklig är det minst lika viktigt att ha en god social förmåga och känsla för service. Yrket passar den som är modeintresserad, kreativ och skapande.
Många frisörer är egenföretagare antingen med en salong eller genom att hyra en stol hos någon som driver en salong. En del företag har också anställda frisörer.

Arbetsuppgifter
Frisörer
arbetar på salonger med att ta emot kunder och klippa, tona, färga, permanenta, föna och tvätta hår. Andra arbetsuppgifter kan vara att göra hårförlängningar eller håruppsättningar. Man gör även olika behandlingar för hår som hårinpackningar och massage. Frisörer använder flera olika tekniker, kemiska behandlingar samt gör uppsättningar och hårförlängningar.

Frisöryrket är ett hantverksyrke som är kreativt och skapande. Man bör vara intresserad av och nyfiken på nya trender och mode för att kunna möta kundernas önskemål.

Frisörer kan också arbeta med brudklädslar och en del arbetar med peruker och toupéer. De flesta frisörer behandlar både män och kvinnor men det finns de som är specialiserade som dam- eller herrfrisör. Försäljning och rådgivning om hårvårdsprodukter är också en arbetsuppgift.

Arbetsmiljö
Frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben. Har man anlag för allergier är frisöryrket mindre lämpligt eftersom man kommer i kontakt med många olika kemikalier, metaller och ofta har händerna i vatten.

Arbetstid
Arbetstiderna är ofta dagtid. Vissa salonger har öppet på lördagar, söndagar och kvällstid.

Utbildning

För att bli frisör krävs utbildning och sedan träning i form av färdigutbildning. Det finns tre vägar för grundutbildning:

Gymnasieskolans Hantverksprogram har en inriktning mot frisör. Läs mer om utbildningar på gymnasieinfo.se

Man kan även gå en privat frisörutbildning (godkänd av branschen), eller utbilda sig genom företagsförlagd traineeutbildning.

Efter grundutbildningen följer färdigutbildning som är en avlönad praktik som anställd hos ett frisörföretag och omfattar 3000 timmar. Efter färdigutbildning erbjuds branschens yrkesprov som kallas gesällprovet. En frisör som har godkänt gesällprov räknas som behörig och har rätt till högre lön enligt kollektivavtal.

Den som har utbildning eller yrkeserfarenhet som frisör från ett annat land har möjlighet att validera sina kunskaper och gå vidare till gesällprovet eller färdigutbildning. Läs mer om hur det går till att bli frisör eller validering på frisor.se.

En frisör blir aldrig helt färdigutbildad, det krävs ständig fortutbildning för nya tekniker och trender. Efter sex år i yrket erbjuds också mästarutbildning för den som vill bli frisörmästare.

Förmågor

Förmågor som frisörer behöver ha eller utveckla:

God fysik: Frisörer arbetar mest stående vilket kan påverka rygg, ben och axlar.

Kreativ förmåga: Ha intresse för skapande samt känsla för form, stil och proportioner för att kunna se vad som passar kundens ansiktsform och personlighet är viktigt.

Social förmåga: God förmåga att få kontakt med människor och att ge god service.

Säljinriktad: En stor del av arbetet handlar om att sälja hårvårdsprodukter.

Framtid

I Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för frisörer.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Handelsanställdas förbund

Frisör.se

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Liknande yrken

Hudterapeut
Nagelterapeut

Redaktionen för yrkesinformation, 2015-09-18
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

  
  

Tillhör yrkesområde

Kropps- och skönhetsvård
Platser i Platsbanken
Frisörer(305)