Frisör

 
 
Frisörer har kunskap och färdighet olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. För att bli yrkesskicklig är det minst lika viktigt att ha en god social förmåga och känsla för service. Yrket passar den som är modeintresserad, kreativ och skapande.
Många frisörer är egenföretagare antingen med en salong eller genom att hyra en stol hos någon som driver en salong. En del företag har också anställda frisörer.

Arbetsuppgifter
Frisöryrket är ett hantverksyrke som är kreativt och skapande. Frisörer använder flera olika tekniker, kemiska behandlingar samt gör uppsättningar och hårförlängningar. De kan också arbeta med brudklädslar och en del arbetar med peruker och toupéer. De flesta frisörer behandlar både män och kvinnor men det finns de som är specialiserade som dam- eller herrfrisör. Försäljning och rådgivning om hårvårdsprodukter är också en arbetsuppgift.

Arbetsmiljö
Frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben. Det finns också risker att utveckla allergi eftersom frisörer kommer i kontakt med många produkter som kan vara allergiframkallande, till exempel hårfärger, permanentvätskor, blekmedel och schampo. För den som har, eller har haft eksem eller allergier, är frisöryrket inte lämpligt.

Ett annat vanligt arbetsmiljöproblem är stressen. Det kan vara stressigt både med anledning av tidspress då kunder väntar på sin tur eller att kanske inte ha tillräckligt med kunder. Det är inte heller alltid som kunden blir nöjd och då är det viktigt att kunna ta emot konstruktiv kritik.

Arbetstid
Arbetstiderna är ofta dagtid. Vissa salonger har öppet på lördagar, söndagar och kvällstid.

Utbildning

För att bli frisör krävs utbildning och sedan träning i form av färdigutbildning. Det finns tre vägar för grundutbildning:
  1. Gymnasieskolans Hantverksprogram med inriktning frisör
  2. Privat frisörutbildning (godkänd av branschen)
  3. Företagsförlagd traineeutbildning
Efter grundutbildningen följer färdigutbildning som är en avlönad praktik som anställd hos ett frisörföretag och omfattar 3000 timmar. Efter färdigutbildning erbjuds branschens yrkesprov som kallas gesällprovet. En frisör som har godkänt gesällprov räknas som behörig och har rätt till högre lön enligt kollektivavtal.

Den som har utbildning eller yrkeserfarenehet som frisör från ett annat land har möjlighet att validera sina kunskaper och gå vidare till gesällprovet eller färdigutbildning. Läs mer om hur det går till att bli frisör eller validering, här.

En frisör blir aldrig helt färdigutbildad, det krävs ständig fortutbildning för nya tekniker och trender. Efter sex år i yrket erbjuds också mästarutbildning för den som vill bli frisörmästare.

Läs mer om utbildningar på gymnasieinfo.se

Förmågor

Förmågor som frisörer behöver ha eller utveckla:

God fysik: Frisörer arbetar mest stående vilket påverkar rygg, ben och axlar.

Kreativ förmåga: Ha intresse för skapande samt känsla för form, stil och proportioner för att kunna se vad som passar kundens ansiktsform och personlighet är viktigt.

Social förmåga: God förmåga att få kontakt med människor och att ge god service.

Säljinriktad: En stor del av arbetet handlar om att sälja hårvårdsprodukter.

Framtid

I Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för frisörer.

Att tänka på

Om du har eller har haft problem med nacke, rygg eller axlar är frisöryrket mindre lämpligt.

En frisör kommer i kontakt med många produkter som kan vara allergiframkallande. Läs mer om hur du kan skydda dig på Jobbafrisk.se

Man bör vara intresserad av och nyfiken på nya trender och mode.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Handelsanställdas förbund

Frisör.se

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Liknande yrken

Hudterapeut
Nagelterapeut

Redaktionen för yrkesinformation, 2015-09-18
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

  
  

Tillhör yrkesområde

Kropps- och skönhetsvård
Platser i Platsbanken
Frisörer(280)