19 april 2017

Stort behov av fler poliser

Foto:Margareta Bloom Sandebäck

Abdallah ”Abbe” Ahmed har velat bli polis ända sedan han var liten. I dag jobbar han i Stockholmsförorten Rinkeby.
– Jag vill jobba med något jag är stolt över, säger han

.Abbe Ahmed tror att hans egen bakgrund hjälper till när han pratar med de ungdomar han träffar ute på stan.

– Jag förstår deras problem. Jag har sex bröder och jag var själv ute mycket, på fritidsgårdar och på stan. Många unga som hänger ute gör det för att de inte har något att göra. De har stora familjer där alla inte kan vara hemma samtidigt.

I dag har Abbe Ahmed hunnit arbeta som polis i tre år. Men vägen hit var krokig.

– Jag var så skoltrött i grundskolan, så jag gick inte gymnasiet, berättar han.

I stället jobbade han på lager i några år. Sedan ville han se världen och flyttade till Marocko för att arbeta på en oljeplattform, och efter det till Spa­nien

Läste upp betygen på folkhögskola

Väl hemma i Malmö igen tog han tag i polisdröm­men. Gymnasiebetygen läste han upp på folkhög­skola, samtidigt som han jobbade som fält- och fritidsassistent med ungdomar. Innan han sökte till polisutbildningen gick han en också förberedande utbildning för blivande poliser på folkhögskola. När han väl sökte kom han in i Umeå på första försöket.

– Utbildningen var jättekul. Jag kan sakna det jättemycket, gemenskapen och att sitta i grupp och lösa problem.

Fram till nyligen jobbade Abbe Ahmed som lokalpolis. Ett arbete som gör att man får mycket kontakt med de som bor i området. Nu är han utryckande polis, men han har fortfarande sin bas Rinkeby. Och han är fortfarande mer än nöjd med sitt yrkesval.

– Jag tycker det är lika kul varje gång jag går till jobbet och tar på mig uniformen.

I grunden ville Abbe Ahmed bli polis för att göra skillnad.

– Jag vill vara en hjälpande hand för samhället. Och jobba med något som jag är stolt över, där jag kan komma hem på kvällen och sova gott.

Långa arbetspass och svåra situationer

Polisyrket kan vara tufft, med långa arbetspass och svåra situationer, men han ser också att han verkligen gör nytta. Framförallt när det gäller att få unga på väg in i kriminalitet på bättre tankar.

– Det finns de som har spottat efter mig som nu hälsar glatt på mig på stan. Jag har alltid velat jobba med ungdomar. Träffar jag på 30–40 och kan rädda en eller två är det en vinst för mig.

Har du några tips till den som vill bli polis?

– Jobba i några år först. Och försök hitta dig själv. Man ska inte ha bråttom. Och håll dig vältränad och prata gärna med poliser om vad yrket innebär.

TEXT: JOHANNA KVARNSELL

Läs fler artiklar från Utbildningsjournalen

Tillägsinformation

Arbetsförmedlingens yrkesinformation om polisyrket

Polisen

Polisförbundet