4 april 2017

Louise gillar utelivet som servicetekniker

Foto: Kicki Nilsson

Louise Jansson vill jobba med händerna och vara mycket utomhus. Nu lär hon sig köra fyrhjuling, an­vända motorsåg och hur ett ställverk fungerar. Målet: Att bli distributions- eller starkströmselektriker.

Som treåring hade Louise Jansson en leksakskatt som kunde röra på sig med hjälp av batterier. Hon blev mycket ledsen när den gick sönder. Hennes pappa som jobbar inom elbranschen visade hur de kunde laga katten.

– Jag blev jätteglad och inspirerad, sådant ville jag också kunna. Pappa har alltid varit kunnig inom teknik, el och stolpar. Han är lite av min idol, jag har varit imponerad av honom och velat gå i hans fotspår, säger Louise Jansson.

Nu pluggar hon en tvåårig utbildning till servicetekniker inom elkraft på yrkeshögskolan vid Åsbro kursgård söder om Örebro. Livet som servicetekniker är varierat. Ena dagen kan du stå i skogen och laga en kabel, nästa kan du leta fel i stora ställverk, anläggningar i elnätet som fördelar ström till olika ledningar.

Tidigare läste Louise Jansson en mer konsultinriktad utbild­ning mot VVS, vatten, ventilation och sanitet, men hon insåg att det skulle innebära mycket skrivbordsjobb. Hon ville hellre komma ut och jobba med händerna.

Louise Jansson

Teknik lockar också, särskilt elektricitet.

– Tekniken går hela tiden framåt och man måste lära sig nya saker. I början var det svårt att förstå sig på el, det var roligt eftersom el skiljer sig från så mycket annat. Du ser inte el, du hör den inte och den luktar inte.

Utbildningen började i september och sedan dess har Louise Jansson fått lära sig allt från teoretiska grunder inom el till att klättra i elstolpar, ta motorsågskörkort och skarva kabel.

– Roligast var när vi fick lära oss köra terränghjuling på skogsbanor. Det var en häftig upplevelse. Det är också kul att lära sig de olika komponenterna i ett ställverk. Från början vis­ste jag inte var någonting var.

Deltagarna bor i studentbostäder med gemensamt kök på kursgården. Att både bo och plugga tillsammans skapar gemen­skap.

– Vi har blivit som en familj. Vi bor, diskar, städar, handlar och äter tillsammans. Vill jag vara med någon är det bara att gå och knacka på, om jag vill var ifred har jag mitt eget rum.

Den lilla gruppen på färre än tio studenter har också hunnit vara ute på sin första praktik. Louise Jansson praktiserade två veckor på Eltel, ett tjänsteföretag inom elbranschen, och det fick henne att vilja byta inriktning. Från början var hon inställd på att jobba med att serva ställverk, men efter praktiken är hon mer sugen på att jobba som distributions- eller starkströmse­lektriker.

– Det är en person som jobbar med nybyggnation, reparation och underhåll av näten som försörjer samhället med el.

Louise Jansson berättar att det finns mycket jobb som ser­vicetekniker. Dessutom börjar många äldre gå i pension. Hon menar också att det är lättare som tjej att få arbete i det mans­dominerade yrket.

– Jag tror verkligen att det är en konkurrensfördel.

Text: Jenny Aquilonius

Läs fler artiklar från Utbildningsjournalen

Tillägsinformation

Plugga till servicetekniker

Utbildning

Utbildningar med inriktning mot elinstallation, elkraft och eldistribution finns på vissa yrkeshögskolor.

Framtidsutsikter

Prognos: På fem och tio års sikt har distributionselektriker goda möjligheter till arbete. Installationselektriker var i början av 2017 ett av de största bristyrkena inom installation, drift och underhåll, men på längre sikt väntas arbetsmark­naden komma i balans.

Lön

Snittlön: 30 500 kronor/ månad


Arbetsförmedlingen hjälper dig att välja yrke:

Gör ett intressetest

Titta på framtidsprognoserna i Yrkeskompassen
Hur står sig ditt yrke om fem år och tio år? 

Ladda ner appen Yrkesguiden
Över 400 yrken presenteras och till många finns också en film.

Du kan också få hjälp på din lokala arbetsförmedling.
Hitta din arbetsförmedling

Det finns också yrkes- och studievägledare i nästan varje kommun och inom både högskola, yrkeshögskola och folkhögskola