17 mars 2017

Instastjärnan:"Skolan är det jag känner för"

FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK

På kontot @hijabmuslim har hon 800 000 föjare från hela världen. Men Mariam Moufid satsar inte bara på en karriär som influencer. Drömmen är att bli specialpedagog.

Mariam Moufid sveper in på kaféet i grå sjal och vita sneakers, beställer en chailatte och hinner sitta ner en stund innan hon ska vidare till extrajobbet som läxhjälp på en högstadieskola i Hjulsta. Tidigare i dag har hon både pluggat och jobbat med sitt instagram-konto @hijabmuslim.

Både studie- och instagramkarriären tog fart för snart fyra år sedan. Samtidigt som Mariam Moufid började läsa på lärarprogrammet startade hon sitt konto och började fylla det med modebilder på sig själv och andra i slöja. Kontot fick snart många följare och i dag skulle hon kunna leva enbart på pengarna som annonser och samarbeten med företag genererar. Men för henne har det aldrig varit ett alternativ att lämna studierna. Till sommaren blir hon färdig lärare för förskoleklass och grundskolans årskurs ett till tre.

– Jag vill verkligen vara i skolan. Det är det jag känner för, säger hon.

På gymnasiet läste Mariam Moufid naturvetenskapliga programmet med inriktning medicin, inte för att det egentligen intresserade henne särskilt mycket utan för att det var en utbildning som öppnade för flera olika yrkesvägar. Hon valde sedan att börja på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet, men märkte snart att det inte var något för henne.

– Jag hoppade av efter ett år. Det kändes helt ovärt att pendla till Uppsala för att läsa något jag inte ens tyckte var intressant.

I väntan på att komma under-fund med vad som passade henne bättre började hon jobba som vikarie på olika lågstadieskolor i Stockholmsförorten Järfälla. Hon kände direkt att hon hittat rätt. Hon tyckte om att se eleverna utvecklas och fascinerades av hur hon själv kunde hjälpa dem att bli bättre.

– Man träffar dem hela tiden och skapar en bra relation till dem. Det var jättekul att vara en del av deras liv.

Hon sökte och blev antagen till grundlärarprogrammet på Stockholms universitet och kom direkt in i studierna. Föreläsarna var själva pedagoger och introducerade snart sina studenter för en studieteknik som har passat Mariam Moufid bra. När hon ser tillbaka på sin utbildning, så här snart fyra år senare, tycker hon att tiden gått snabbt.

– Det går fort för man tycker om det. Det är så roligt att plugga till lärare och så snart du blir klar med en kurs går du vidare till nästa.

Mariam Moufid valde att rikta in sig på läraryrket för de yngsta elev och kom direkt in i studierna. I den åldern är de intresserade av allt, de lyssnar och är positivt inställda till skolan.

– Det är deras första period i skolan och vi är de första de möter. Just det stadiet är väldigt viktigt.

Som lärare vill hon utveckla sin förmåga att bemöta olika slags elever och föräldrar, och lära sig att förstå hur hon kan hjälpa varje enskild elev att utvecklas på bästa sätt. Kursen i sociala relationer tyckte hon var den mest intressanta av alla under utbildningen.

– Den kursen är väldigt viktig. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och den handlade bland annat om diskriminering. Jag kunde verkligen relatera till det vi fick lära oss.

Föräldrarna kommer från Tunisien men själv är Mariam Moufid född i Sverige. Hon är muslim och bär slöja, och när hon skapade sitt instagramkonto @ hijabmuslim var det egentligen bara för sin egen skull. Hon samlade bilder på kläder som hon gillade, men började snart få positiva reaktioner på det hon publicerade och fick fler och fler föl-jare. I dag har kontot över 800 000 följare, och hennes privata konto har passerat 200 000. Följarna både män och kvinnor från många olika länder. Det är tydligt att det finns en stor efterfrågan på inspirerande modebilder för muslimer.

– Jag skapade kontot för att det är svårt att hitta kläder för muslimska kvinnor, men det är många som följer mig även om de inte är muslimer och bär slöja. Kontot är för alla som gillar mode och den stil jag står för.

Mariam Moufid

Det har gått bra att kombinera instagrammandet med studierna eftersom båda verksamheterna är sådana som Mariam Moufid i hög grad kan styra över själv. I framtiden tror hon att hon kommer att syssla med mode på fritiden. Hon planerar att starta en webbshop med egen-designade kläder, medan arbetet som lärare kommer att bli hennes huvudsyssla. Hon hoppas och tror att eleverna kan inspireras både av hennes kläder och av att hon väljer att jobba i skolan samtidigt som hon har ett framgångsrikt instagramkonto.

– Min mamma är syslöjdslärare och när jag besökte hennes skola var det många som kom fram och ville prata och ta bilder. Jag kanske kan inspirera dem för att jag har lyckats med något, säger hon. 

Hittills har hon mest mötts av positiva reaktioner, många tycker att hon gör något nytt och efterlängtat. Hon märker också att utbudet av kläder och sjalar som passar henne har blivit bättre i de stora butikskedjorna, även om det går långsamt. Flera europeiska länder har infört förbud mot heltäckande slöja på offentliga platser som i skolan. Vad säger du till dem som vill att Sverige ska gå samma väg?

– Jag har läst skollagen. Eleverna har rätt att utöva sin religion. Man ska kunna ta på sig det man vill, ha yttrandefrihet och religionsfrihet. När man är emot det är man inte demokratisk.

Efter examen tänker Mariam Moufid söka jobb direkt. När hon har skaffat sig några års erfarenhet som lärare planerar hon att läsa vidare till specialpedagog. Som sådan kommer hon att kunna jobba med att hjälpa barn och elever som är i särskilt behov av stöd.

– Jag älskar att hitta lösningar på problem mellan skola, elever och föräldrar. Det är det jag brinner för.  

TEXT: KARIN PERSSON 

Läs fler artiklar från Utbildningsjournalen

Tillägsinformation

LÄSA TILL LÄRARE

Mariam Moufid läser grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1–3.

Programmet

Programmet omfattar 240 högskolepoäng, vilket innebär heltidsstudier i fyra år.

Ämnen

Du läser bland annat matematik, engelska, svenska, samhällsämnen och natur och teknik. Du lär dig också om betyg och bedömning.

Praktik

I utbildningen ingår en termins praktik.

Jobbutsikter

Lärare, särskilt förskole­lärare och lärare i grundskolans tidigare årskurser, har mycket goda chanser till jobb både på fem och tio års sikt. Efterfrågan spås öka, eftersom för få utbildas.

Jobbchanserna är också mycket goda för special-lärare, specialpedagoger och lärare i yrkesinriktade ämnen.

Lön

Snittlönen för grundlärare är 28 900 kronor/ månad.


Arbetsförmedlingens webbplats hjälper dig att välja yrke:

Gör ett intressetest

Titta på framtidsprognoserna i Yrkeskompassen
Hur står sig ditt yrke om fem år och tio år? 

Ladda ner appen Yrkesguiden
Över 400 yrken presenteras och till många finns också en film.

Du kan också få hjälp på din lokala arbetsförmedling.
Hitta din arbetsförmedling

Det finns också yrkes- och studievägledare i nästan varje kommun och inom både högskola, yrkeshögskola och folkhögskola.