Vilken studieform passar dig?

Högskola, folkhögskola eller yrkeshögskola? Vilken studieform passar dig bäst? Här delar Maria Lundquist, yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen, med sig av sina bästa tips för att du ska kunna göra ett val som passar dig.

Bild på en student i Paris

Högskola och universitet

Passar dig som gillar teoretiska studier och som inte har några problem med att plugga på egen hand. Mindre lärarledda lektioner och mycket eget ansvar. På högskolan kan du studera till de flesta yrken och utbildningslängden varierar beroende på vilken inriktning du väljer. Sista dag för att söka till högskolan är den 16 april.

Hitta en utbildning som passar dig

Yrkeshögskola, YH

Passar dig som vill lära dig både genom att plugga och att jobba praktiskt. Studierna på YH är mer krävande än på gymnasiet och gymnasiekompetens är ett krav – men teorin varvas med praktik eller lärande i arbete. På YH hittar du utbildningar till yrken där det är stor brist på arbetskraft. Jobbchanserna är alltså mycket stora efter examen. Utbildningarna startar både på vår och höst.

Utbildningar på YH

Folkhögskola

Passar dig som vill ha mer lärarledd undervisning. På folkhögskola kan du läsa in din gymnasiekompetens på allmän linje. Det finns också flera sorters yrkesinriktade utbildningar där du studerar till ett yrke. Som elev får du mycket stöd och anpassad hjälp om du har behov av det. Utbildningarna startar ofta både vår och höst.

Läs mer om folkhögskola 

Komvux

Komvux passar dig som behöver läsa in betygen om du saknar behörigheten från gymnasiet. Här är takten betydligt högre än på folkhögskolans allmänna linje. Mycket eget ansvar och ofta sker studierna på distans. Har ofta löpande kursstarter över hela året. Information om studier på Komvux hittar du på din hemkommuns webbplats.

Yrkesvux

Passar dig som kan tänka dig att plugga men som vill få ett jobb snabbt. Yrkesvux är studier på gymnasial nivå mixat med praktik och med en tydlig yrkesinriktning. Utbildningarna är ofta kopplade til yrken där det finns brist på personal. Du läser bara in de ämnen som du behöver för att kunna jobba i det yrke som utbildningen gäller. Du får alltså inte behörighet att plugga vidare om du skulle vilja göra det senare. Information om studier på Yrkesvux hittar du på din hemkommuns webbplats.

Lärlingsvux

Passar dig som är praktiskt lagd och som är trött på att plugga. Lärlingsvux ger dig chansen att gå som lärling på en arbetsplats ungefär 70 procent av studietiden. Utbildningarna är kopplade mot yrken där det finns brist på personal. Du läser bara in de ämnen som du behöver för att kunna jobba i det yrke som utbildningen gäller. Du får alltså inte behörighet att plugga vidare om du skulle vilja göra det senare. Lärlingsvux finns i vissa kommuner – kolla efter information på din hemkommuns webbplats.