Tips inför högskolevalet

Sista dagen för högskolevalet närmar sig! Här ger Jonas Wall, studie- och yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen, sina bästa tips till dig som inte riktigt vet vad du vill bli men som ändå vill plugga.

Bild på en student i ett bibliotek

Vilka utbildningar ska man välja om man vill vara säker på att få ett jobb?

– Några yrken där arbetsmarknaden ser väldigt ljus ut är sjuksköterska, lärare, socionom, ingenjör eller data/it-branschen.

Vad är fördelen med att plugga på högskola? 

– Med en avslutad högskoleutbildning har man i de flesta fall goda jobbmöjligheter. Detta gäller både nu och på längre sikt, även den dag konjunkturen vänder nedåt.

Hur ska man tänka om man inte kommer in på sin drömutbildning?

– Det beror lite på hur långt ifrån du är att bli antagen. Det är ju till exempel väldigt svårt att komma in på läkarutbildningen. Men om det är just det som du vill bli kan du kolla alternativa utbildningsvägar. Till exempel om utbildningen finns utomlands. Eller överväga att utbilda dig till ett yrke inom samma område. Kanske sjuksköterska eller tandläkare, där för övrigt arbetsmarknaden ser väldigt bra ut.

Något tips till den som bara vill prova på att plugga?

– Visst kan man testa att läsa en termin. Men då tycker jag att man ska ta kontakt med en studievägledare på det lärosäte som man tänker läsa. Det är speciellt viktigt om man fortsätter att läsa enstaka kurser istället för ett färdigt program. Då kan du få hjälp att hitta en röd tråd och på sikt plocka ihop en egen examen.

Bästa tipset till de som inte vet vad de vill bli?

– Om man inte har någon aning alls om vad man vill läsa, då gör man nog ganska klokt i att vänta med att söka till högskola eller universtitet tycker jag. Speciellt om man tänker finansiera sina studier med medel från CSN.

Hur menar du då?

– Läser du en fristående kurs bara för att det är roligt – då kan du få svårt med finansieringen senare om du vill gå ett längre program. Som mest kan man få sex års studiemedel på högskola/universitetsnivå. Och skulle det bli så tokigt att du inte klarar av de poäng som du fått studiemedel för, då kan det innebära att du inte får mer studiemedel förrän du klarat av de poäng som du fått medel för.

Så vad tycker du om att plugga för skojs skull?

– Studerar du utan studiemedel kan du läsa hur mycket som helst bara för att det är roligt! Och om man är nyfiken på hur det är att plugga kan man självklart testa att läsa en kurs. Det kan vara smart att välja ett bredare ämne som ändå intresserar dig. Gillar du att jobba med människor kan du kanske läsa psykologi. Då kan du möjlighet att tillgodoräkna dig den kursen om du senare börjar läsa på ett program

Hur tänkte du själv när du skulle söka till högskolan?

– Jag visste inte riktigt vad jag ville läsa och hade inget ”drömyrke”. Men jag har alltid tyckt att det är roligt att prata med och hjälpa människor. Så jag sökte ett program som har en bred inriktning, Personal och arbetsliv 180 hp, där jag fördjupade mig inom psykologi och fick med mig en kandidatexamen i ämnet. Det gav mig en bra nyckel som öppnade dörren till många olika typer av arbeten och arbetsgivare.