Omväxlande yrkesroll på mindre flygplats

Att ge service till resenärer, flygbolag och flygledning är Fredrik Lundins roll som Airport Officer. Ett yrke som innebär olika arbetsuppgifter vid olika årstider. Allt från snöröjning och avisning på vinterhalvåret till slyröjning och gräsklippning på sommarhalvåret.

Bild på när Airport Officer lastar ett flygplan.

Vad innebär det att vara Airport Officer?

– Jag arbetar på en lite mindre flygplats, så det är många roller och arbetsuppgifter som ingår. En del dagar tankar jag flygplanen. Andra dagar är det fokus på snöröjning, bankontroll och friktionskontroll samt avisning.

– I rollen som lastmästare ansvarar jag för vad som får och inte får flyga med på resan, samt hur och var saker och ting ska lastas. Det kan till exempel handla om var hundar och katter ska placeras. Det är även många andra saker som dyker upp som man inte förväntar sig.

Vad är det bästa med yrket?

– Helt klart den omväxlande rollen. Även kollegorna och glädjen vi har, att vi löser uppgifterna tillsammans. Vi är bra på att uppskatta och stödja varandra så att allt löper på. Vi är duktiga på att ge positiv feedback till varandra.

Vilka förmågor är viktiga i yrkesrollen?

– Du ska vara framåt och vilja lära dig eftersom det är många olika uppdrag att hantera, i alla fall på en mindre flygplats som den här. Man måste ha lätt för att byta roller och kunna fatta beslut i olika situationer. Till exempel vid snöröjning är man tvungen att ta beslut kring om man ska stänga banan om man inte kan upprätthålla säkerheten för ankommande och avgående plan.

Text och foto: Rikki Bråth.

Profilbild på Airport Officer Fredrik Lundin.

Fredrik Lundin

Född: 1982.

Arbetsplats: Karlstad Airport.

Utbildning: Industriteknisk gymnasieutbildning.

Fritidsintressen: Jakt och fiske, skog och mark samt motorsport – det ger en fin balans mellan action och besinnat lugn tycker Fredrik.

Utvecklingsmöjligheter: Inom tre år har jag kommit in mer i rollen som snöröjningsledare. Det skulle också vara kul att inrikta mig ännu mer mot flygplatssäkerhet.

Tillägsinformation