Nyfikenhet och kommunikation viktigt i Isabels jobb som systemutvecklare

”Det enda som är konstant är förändring”. Citatet kommer från den antika filosofen Heraclitus och trots att han och Isabel Siljelid lever i helt olika tidsåldrar är det fortfarande aktuellt.
– Det är ett citat som en av mina lärare brukade använda och det stämmer jättebra in på mitt jobb som systemutvecklare. I mitt jobb kan saker förändras snabbt, det passar perfekt för den som är nyfiken och gillar att lära sig nya saker, säger hon.

Bild på systemutvecklaren Isabel Siljelid som samtalar med en kund.

Att kommunicera med andra och ta emot feedback är en viktig del av arbetet.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– I grunden handlar mitt jobb om att utveckla Fortnox system. Jag bygger nya funktioner till systemen och underhåller dem så att de fungerar som de ska. Jag gör felsökningar när vi får signaler från kunder om problem. Då tittar jag på det och hittar lösningar som gör att systemen fungerar bättre.

– Jag är också bollplank till produktägarna när de föreslår hur systemen kan utvecklas, eller när nya system ska skapas. Då hjälper jag till genom att diskutera vad som kan utvecklas, hur det kan göras och hur lång tid det kan ta. Min kunskap om systemen gör att jag till exempel kan föreslå enklare lösningar eller snabbare tillvägagångssätt för att nå fram till den produkt eller funktion man vill ha.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Jag tycker att mina arbetsuppgifter är spännande. Särskilt när jag får hitta lösningar på coola problem. Eller när jag löser en uppgift som kanske inte var så klurig, men som gör stor skillnad för våra kunder – då är det riktigt roligt att jobba! Men även dagar då det är mer rutinuppgifter har jag alltid roligt på jobbet eftersom jag har kollegor med så mycket glädje och humor.

Bild på systemutvecklaren Isabel som visar en programmering.

Att skriva kod och hantera olika programmeringsspråk är kärnan i arbetet.

Vilka är utmaningarna i ditt jobb?

– Det ingår väldigt mycket kommunikation i det här jobbet! Jag måste kunna samarbeta med personer som har helt andra arbetsuppgifter än jag. Ofta ”talar man olika språk” och jag behöver kunna tänka till en extra gång så att jag varit tydlig och att vi verkligen har förstått varandra.

Vilka förmågor kan vara bra att ha?

– Det är bra att vara nyfiken. Allt händer så snabbt inom IT och man behöver följa med i utvecklingen. Man läser kanske om en ny grej som kommit och tänker att det här kanske vi kan använda på något sätt hos oss! Man måste trivas med att jobba i team och kunna hantera förändring, både inom teamen men också i arbetssättet. Det kan handla om att ett nytt programmeringsspråk dyker upp som man behöver lära sig.

– Ödmjukhet är en jättebra egenskap! All kod jag skriver granskas av två kollegor innan den går in i systemet. Man måste ta feedbacken man får som en möjlighet att lära sig och utvecklas! Inte som kritik mot sig själv eller det jobb man gör, man behöver inte kunna allt perfekt från början.

Text: Emma Thornström.
Foto: Lina Siksjö.

Bild på systemutvecklaren Isabel som samtalar med en kund.

Isabel Siljelid

Född: 1991.

Arbetsplats: Fortnox utvecklingsavdelning i Växjö.

Utbildning/erfarenhet: IT-gymnasiet i Göteborg och sedan vidareutbildning på Lunds universitet till systemvetare. Har tidigare arbetat på Jordbruksverket och gick deras IT-traineeutbildning.

Fritidsintresse: Jag är gärna ute i skogen tillsammans med min pojkvän och mina två hundar, det är skönt som kontrast till mitt jobb. Spelar också gärna brädspel och TV-spel.

Isabels tips till dig som funderar på yrket:

– Det finns många olika vägar till det här yrket. Man kan läsa flera olika program på universitet, det finns utbildning på Yrkeshögskolan och även kortare utbildningar om man vill byta från ett annat yrke. Många har lärt sig programmering på egen hand, men det är en fördel att ha en utbildning med sig i grunden.

– I jobbannonser står det ofta många krav på kunskaper, man måste våga söka jobbet även om man inte kan allt från början! Man kan lära sig mycket på plats bara man är nyfiken och ödmjuk.

– När man jobbar med programmering behöver man inte vara rädd att göra fel. Det är ofta okej att experimentera lite och lära sig nya programmeringsspråk. Behöver man hjälp finns det alltid många att fråga och lära av.