Driftteknikern hanterar stora mängder data

Driftteknikern Maria Jandt hanterar stora mängder data och säkrar viktig information. Hon arbetar i ett team som ansvarar för Växjö kommuns basinfrastruktur. Om ett dokument raderas eller om ett system havererar, löser hon problemet. Logik och struktur genomsyrar arbetet.
– Man måste skruva på en sak i taget och förstå var problemet sitter. Det gäller att ha en strukturerad plan, säger hon.

Bild på driftteknikern Maria Jandt i Växjö kommuns serverhall.

Driftteknikern Maria Jandt i basinfrastukturens hjärta, kommunens serverhall.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag jobbar med driften av kommunens basinfrastruktur. Vi har cirka 330 servrar och 220 verksamhetssystem för kommunens medarbetare och invånare. Det innebär att vi backar upp och hanterar stora mängder data.

– Mitt arbetslag har hand om serverplattformen. Vi hanterar backup (säkerhetskopiering av data), e-postservern Exchange, lagring och liknande som krävs för att verksamheterna ska ha sina system rullandes på en fungerande och stabil plattform.

– Stora införandeprojekt är en del av arbetet. Gamla system fasas ut och gör plats för nya. Jag jobbar med hela systemets livscykel, från införande till pensionering.

Bild på driftteknikern Maria i Växjö kommuns serverhall.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Arbetsdagen styrs mycket av vilka larm som kommer in. Kommer det in något kritiskt och akut så måste det prioriteras. Det kan till exempel vara ett system där användarna blir påverkade och inte kan fortsätta med sina verksamheter. Dagarna fylls annars av ärenden, projekt och livscykelhantering.

Varför valde du yrket?

– Jag jobbade tidigare som supporttekniker, men ville skaffa spetskompetens. Som supporttekniker ska man kunna mycket inom ett brett område och har kundkontakt. Som drifttekniker får jag fördjupa mig och kan ta större ansvar för ett system.

Vad är det bästa?

– Att en arbetsdag aldrig ser likadan ut och att jag alltid blir utmanad! Man blir aldrig riktigt klar då det kommer nytt hela tiden. Vill man ha ett kul och utmanande jobb som aldrig stannar i utvecklingen, så är detta ett bra val. Det gäller att vara nyfiken och ha ett öppet sinne för att lära sig nya saker, det går inte att falla tillbaka.

Vilka förmågor är viktiga i din yrkesroll?

– Logiskt tänkande, strategisk och strukturerad är viktigt för att ta sig an ett problem utifrån en strukturerad plan. Det går inte att felsöka från alla håll och kanter. Man måste skruva på en sak i taget och förstå var problemet sitter. Tålamod är därmed viktigt, ett problem kan ha många vägar innan man hittar en lösning. Man måste även ha lite mod och våga testa olika lösningar.

Text och foto: Hanna Glössner.

Driftteknikern Maria Jandt jobbar framför datorn.

Arbetsdagen ägnas till stor del vid datorn med att lösa olika problem som kommer in.

Maria Jandt

Född: 1977.

Arbetsplats: IT-enheten på Växjö kommun.

Utbildning: Gick först ett antal datakurser innan IT-boomen 2000 och fick upp ögonen för IT. Studerade sedan en yrkesutbildning med inriktning mot nätverksteknik, via Arbetsförmedlingen som samarbetade med ett antal företag som behövde IT-kompetens.

Arbetstider: 8-17 med möjlighet till flextid. Har en beredskapsvecka under några tillfällen per år, vilket innebär att man får rycka in vid behov under andra tider.

Fritidsintressen: Tränar en del, körde karate i 20 år. Har tränat styrkelyft den senaste tiden och ska börja tävla. Uppskattar tid med familjen, en bra soffa och film.

Oanad talang: Lyfter 125 kilo i marklyft.

Superkraft som drifttekniker: Har en god överblick, gillar ordning och reda och jobbar alltid strukturerat.