Bartender

 
 
En bartender blandar drinkar och serverar drycker till gäster. Att ge en god service är en viktig del av arbetet. Gästerna ska bemötas på ett trevligt sätt och kunna få råd vid beställningar. Arbetet kan tidvis vara intensivt och det är bra att vara stresstålig, det är också viktigt att ha ett gott omdöme eftersom alkohol ska serveras på ett ansvarsfullt sätt.
Bartender serverar dryck
Bartenders arbetar på restauranger, hotell, nattklubbar, diskotek eller pubar.

Arbetsuppgifter
Bartenders serverar drycker över baren till gäster, de blandar drinkar och serverar vin, öl, alkoholfria drycker och kaffe. Man serverar också tilltugg och även lättare måltider. Om baren finns i anslutning till en restaurang kan bartendern även lämna ut drycker och kaffe till serveringspersonalen efter gästernas beställningar. Bartendern tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.

Bartendern ska ha kunskap om de olika drycker som serveras, deras smak, tillverkningsprocess och vad de passar till. Det ingår i arbetet att kunna ge gäster råd och rekommendationer kring deras beställningar. Att ge god service är en grundläggande del i arbetet.

En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, att miljön upplevs som trevlig av gästerna. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt med många gäster som vill göra beställningar samtidigt. Det är viktigt att kunna arbeta effektivt och trivas med ett tidvis högt tempo. Som bartender måste man följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.

På större arbetsplatser finns barmästare. Som barmästare är man arbetsledare för bartenderar och deltar oftast själv i arbetet i baren. Det är vanligt att barmästaren lägger scheman för personalen och sköter beställning av varor. Barmästaren kan också ha det ekonomiska ansvaret för baren.

Arbetstider
Arbetstiden för en bartender är oftast schemalagd på kvällar och helger.

Utbildning

För att kunna arbeta som bartender bör man ha serveringsutbildning men en bartender kan också utbildas på arbetsplatsen. Bartenderkurser finns även på fristående skolor.

Läs mer om studier på gymansieskolans restaurang och livsmedelsprogram på gymnasieinfo.se

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning

Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar.

Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns på valideringsinfo.se eller hos Arbetsförmedlingen.

Vidareutbildningar för bartenders med erfarenhet kan finnas inom Yrkeshögskolan

Förmågor

Förmågor som en bartender behöver ha eller utveckla:

Gott omdöme:
Som bartender är man ansvarig för att alkohol serveras på ett ansvarfullt sätt, det kräver att man har gott omdöme och kan innebära att man måste neka kunder att beställa.

Stresstålighet:
Arbetet sker tidvids i högt tempo och det är viktigt att kunna arbeta effektivt i sådana förhällanden.

Serviceinriktad:
Att kunna ge bra service och ha ett bra bemötande mot kunder är viktigt.

Simultanförmåga: Förmåga att tidvis hantera många kunders beställningar samtidigt.

Framtid

I Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för bartendrar.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Hotell- och restaurangfacket

Visita

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Redaktionen för yrkesinformation, 2015-09-15

Foto: Lina Siksjö

Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se
  
  

Tillhör yrkesområde

Hotell, restaurang, storhushåll