Kallskänka

 
 
Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Arbetet sker tillsammans med andra som arbetar i kök och servering. Organisationsförmåga, kreativitet och stresstålighet är förmågor som det kan vara bra för kallskänkor att utveckla.
Bild på två kallskänkor i ett kök.
Kallskänkor arbetar inom hotell- och restaurangnäringen. Kallskänkor finns idag mest på exklusiva, större restauranger eller på hotell. Allt oftare är det en förutsättning att man behärskar både det kalla och det varma köket för att få arbete som kallskänka.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar. Kallskänkor arbetar med att tillaga kalla rätter. Det kan till exempel vara förrätter, sallader och desserter samt smörgåsar och rätter till smörgåsbord. Att baka kan också ingå i jobbet.

En del av jobbet består av att planera och förbereda det man ska tillaga. Man har ansvar för att beräkna åtgång på råvaror och beställa hem dem, liksom att planera matsedeln för de kalla rätterna. Kallskänkor har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att testa olika smakkombinationer. Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna.

Hygien är viktig i ett kök. Arbetsplatsen ska vara ren och hygienisk och livsmedel måste hanteras på ett korrekt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten, så att gäster som till exempel har en allergi kan få information om vad maten innehåller.

Under perioder kan tempot i köket vara högt. Det är bra att trivas även när det är mycket att göra. Kallskänkor arbetar i arbetslag med andra i köket. Därför är det viktigt att kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonalen.

På större restauranger finns ofta en kallskänkschef. Kallskänkschefen är arbetsledare och deltar i det dagliga arbetet. En kallskänkschef beställer varor och kan också ha hand om planeringen av matsedel.

Arbetstider
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kallskänkor arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Utbildning

Grundutbildning till kallskänka finns inom gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram. Läs mer på gymnasieinfo.se

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning.

Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar.

Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns på valideringsinfo.se eller hos Arbetsförmedlingen.

Förmågor

Förmågor som är bra för kallskänkor att ha eller utveckla:

Kreativ förmåga: Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.

Organisationsförmåga: Att kunna planera och förbereda sitt arbete är av stor betydelse.

Samarbetsförmåga: För att arbetet ska fungera är det viktigt kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonal.

Stresstålighet: Det är bra att kunna arbeta under tidspress eftersom arbetet kan vara intensivt under vissa perioder.

Simultanförmåga: Arbetet i kök kräver ibland att man kan göra flera saker samtidigt.

Framtid

I Yrkeskompassen på arbetsformedlingen.se visas framtidsutsikterna för kockar och kallskänkor.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Hotell- och restaurangfacket

Visita

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Redaktionen för yrkesinformation, 2015-09-11

Foto: Scandinav Bildbyrå/Scandinav

Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se
  
  

Tillhör yrkesområde

Hotell, restaurang, storhushåll