Blev däckmontör efter inhopp i verkstaden

Cecilia Johansson började jobba som kundvärd på Däckia. Hon stod i kassan, tog emot kunder och informerade om företagets tjänster och service. En dag var det få däckmontörer på plats och mycket att göra i verkstaden.
– Då var det bara att hoppa in och börja jobba. Sen har jag lärt mig jobbet allteftersom, berättar Cecilia Johansson.

Porträttbild på däckmontören Cecilia Johansson.

Vad har du för uppgifter?

– Allt möjligt! Att ge service och ta hand om kunder tar mycket tid. Det är jätteviktigt att prata med kunderna och ge det tid. Jag byter däck, hjul, lagar punkteringar och byter gummi på fälgarna, det kallas för att kränga däck.

– Jag har också koll på lagret och beställningar. Vi håller ordning i verkstaden och städar våra personalutrymmen samt kundmottagningen.

Vad är det bästa?

– Det bästa är kunderna och kollegorna. Ingen dag är den andra lik och det kommer alltid in nya utmaningar. Det kan exempelvis handla om att ta hand om en kund som fått punktering på motorvägen, då får man bjuda på kaffe och vara extra omhändertagande eftersom det kan vara en chockerande upplevelse.

Vilka förmågor är viktiga att ha som däckmontör?

– Det är viktigt att vara serviceinriktad, självgående och ha tålamod. Man måste kunna informera om däck, hjul och punkteringar på ett tydligt sätt.

Bild på däckmontören Cecilia som monterar ett vinterdäck.

Vad stöter du på för utmaningar i jobbet?

– Jag jobbar i en bransch där de flesta är män. Det finns en fördom om att männen vet bäst när det gäller verkstadsarbete, däckbyten och punkteringar. Så är det ju såklart inte. Kompetensen har inte med kön att göra.

– Jag märker ofta att kunderna i första hand går till mina manliga kollegor. Det är alltid roligt när kollegorna hänvisar till mig istället när frågan handlar om något jag kanske vet mer om.

Vad har du för tips till den som vill bli däckmontör?

– Våga prova! För den som är rädd för tunga lyft så finns det liftar och andra hjälpmedel. Det är ett spännande yrke med variation och kontakt med kunder. Det finns mycket möjligheter och man blir aldrig fullärd. Däck och fordon ändrar sig alltid och det gäller att vara ständigt uppdaterad.

Text och foto: Elin Huatorpet.

Cecilia Johansson

Yrke: Däckmontör.

Född: 1973.

Utbildning: Treårig gymnasieutbildning.

Fritidsintressen: Älskar att köra motorcykel och rida. Har även ett stort hundintresse.

Tillägsinformation