Revisor med fokus på entreprenörskap

Revisorn Caroline Karlsson brinner för företagande, siffror och problemlösning. Som revisor på revisionsbyrån We Audit jobbar hon med alla delarna.
– Kombinationen entreprenörskap, företagande, problemlösning och siffror är det som lockat mig mest. Yrket har en perfekt mix av allt, säger hon.

Porträttbild på revisorn Caroline Karlsson.

Varför valde du att bli revisor?

– Jag hade länge haft ett intresse för ekonomi och valde ekonomiprogrammet på gymnasiet. Min släkt äger ett företag och därigenom fick jag tidigt inblick i vardagen för företagare.

– Jobbet som revisor har alltid lockat mig eftersom jag tycker att det är spännande med företag och siffror. Efter gymnasiet utbildade jag mig till civilekonom vid universitetet och efter examen fick jag jobb som revisor på We Audit.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jobbet handlar framförallt om att granska företagets redovisning. Det innebär även att planera genomförandet för att sedan kunna göra en bra granskning av bolagets bokföring och årsredovisning.

– Jag jobbar även rådgivande och kan ge företagarna olika tips på effektiviseringar, hur man sparar in på vissa delar för att öka andra. Jag hjälper också till med deklarationer och skatterådgivning.

Bild på revisorn Caroline som sitter vid en dator.

Är yrket som du trodde att det skulle vara?

– Inte alls! Jag hade en fördom om att det handlade om mycket pappersarbete. Men på företaget är vi väldigt digitala. Det är bara att ta med sig datorn, jag kan jobba hemma eller på annan ort om det behövs, det gör jobbet flexibelt.

– Det är otroligt spännande och lärorikt för den som gillar ekonomi. Det är härliga människor i branschen och man får möjlighet att träffa så mycket inspirerande företagare. Det var oväntat och kul att upptäcka.

Vad är det bästa med yrket?

– Det bästa med mitt yrke är att jag så ofta får träffa engagerade och passionerade företagare. Kombinationen entreprenörskap, företagande, problemlösning och siffror är det som lockat mig mest! Yrket har en perfekt mix av allt.

Har du något tips till den som funderar på att bli revisor?

– Plugga ekonomi vid universitet och tro på dig själv. Ta initiativ, se möjligheter och våga ta hjälp. Det gäller både under studietiden och i arbetslivet. För att lära sig yrket kan man inte nöja sig med det enkla svaret, man måste få helhetsbilden. Att vara frågvis leder en framåt i rollen som revisor.

Text och foto: Elin Huatorpet.

Caroline Karlsson

Född: 1993.

Utbildning: Ekonomiprogrammet på gymnasiet. Därefter civilekonomprogrammet vid Jönköpings universitet.

Fritidsintressen: Jag har dansat bugg i ett år nu och älskar det.

Egenskaper: En omtänksam lagspelare.

Arbetstider: Kontorstider. Våren är den allra mest intensiva perioden för revisorer. Detta brukar man dock kunna ta igen under sommaren.