Miljö- och hälsoskyddsinspektören Moa fokuserar på konsumenternas säkerhet

Tatueringar, blodiga burgare eller permanent make-up. Allt innebär en risk om inte hygienen sköts på rätt sätt. Moa Winslow jobbar som miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstads kommun. Hon ser till att restauranger, tatueringsstudios och skönhetssalonger sköter hygienrutinerna.
– Vi är en funktion för allmänheten i syfte att kontrollera att företagarna gör rätt. Man ska vara trygg när man exempelvis äter ute på restaurang, säger Moa Winslow.

Bild på miljö- och hälsoskyddsinspektören Moa.

Varför ville du bli miljö- och hälsoskyddsinspektör?

– Jag hade en dröm om att jobba som djurskyddsinspektör. Under min utbildning på miljö- och hälsoskyddsprogrammet fick vi information om att arbetsmarknaden var tuff för djurskyddsinspektörerna. Det fick mig att tänka om. För mig var det viktigt att komma ut i jobb relativt snabbt och enkelt.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för miljö vilket var en stor del av utbildningen. Jag valde inriktningen livsmedel som en nisch eftersom jag är intresserad av mat. Utbildningen gav mig den perfekta kombinationen mellan miljö och livsmedel.

Vad innebär ditt jobb?

– När jag jobbar med hälsoskydd gör jag inspektioner hos exempelvis tatueringsstudios eller skönhetssalonger. Dessa företag bedriver verksamheter som innebär ingrepp på huden som kan resultera i blodsmitta om yrkesutövaren inte sköter hygienen. Som inspektör säkerställer jag att tatueringsstudion eller skönhetssalongen följer de riktlinjer som finns.

– Eftersom jag även jobbar med livsmedelsfrågor inspekterar jag restauranger och caféer också. Då kollar vi bland annat så att restaurangen håller det rent och snyggt, att livsmedel hanteras på rätt sätt och att det inte finns spår av skadedjur.

Bild på miljö- och hälsoskyddsinspektören Moa som inspekterar en restaurang.

Jobbar du med projekt?

– Ja, just nu jobbar jag med projektet "Blodiga burgare" som Livsmedelsverket initierat eftersom rosastekta burgare har blivit en trend. En rosastekt burgare som inte hanterats på rätt sätt kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier. Vi gör en punktinsats för att se om restaurangerna kan producera burgare som är säkra att konsumera.

Vad har du för tips till den som funderar på yrket?

– Bara kör! Det är ett otroligt spännande och varierande yrke. Jag vill också tipsa om att göra praktik under utbildningen och satsa på att göra examensjobbet tillsammans med en organisation. På så sätt får man ännu mer kunskap och kontakter inom yrket.

Text och foto: Elin Huatorpet.

Moa Winslow

Född: 1990.

Utbildning: Studerade miljö- och hälsoskyddsprogrammet, ett treårigt kandidatprogram vid Högskolan i Halmstad.

Fritidsintressen: Min hund, bullterriern Bob, och hästar. Umgås mycket med familj och vänner.