Maskinoperatören Daniel ser till att chipsen kryddas, förpackas och skickas till butiken

Daniel Levänen jobbar som maskinoperatör på Orkla i Filipstad. Genom maskiner ser han till att chips, ostbågar och snacks kryddas, förpackas och skickas iväg till butikerna.
– För mig gäller det att ha koll på att produkten kommer ner i påsen, att den försluts och åker iväg till lagret. Ibland kan det bli stopp på bandet och då gäller det att vara snabbtänkt!

Bild på maskinoperatören Daniel Levänen.

Vad innebär ditt jobb som maskinoperatör?

– Maskinerna är datorstyrda så jag har koll på att alla inställningar i datorn stämmer, så att det blir rätt mängd kryddor och snacks exempelvis. Jag måste också ha koll på maskineriet, om det blir ett stopp någonstans behöver jag rätta till det. Jag är även med och hjälper till på förmanskontoret med att leda arbetet och hantera övriga kontorsuppgifter.

– Vi tar även emot praktikanter från exempelvis SFI. Det är ett jätteroligt jobb där jag handleder och lär upp praktikanterna att styra maskinerna och hur man löser exempelvis ett stopp. Det är ett bra sätt att få prova på arbetslivet här i Sverige.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Det bästa med mitt yrke är att man hela tiden kan utvecklas och prova på andra arbetsuppgifter i fabriken. Jag jobbar just nu i packningen men man kan också jobba i lagret, utlastningen eller som processoperatör. Det finns goda möjligheter att lära sig nya områden.

Bild på maskinoperatören Daniel.

Hur skulle du beskriva din arbetsmiljö?

– Min arbetsmiljö är jättebra. Det är utvecklande och varierande att jobba här. Jag har bra arbetskamrater och vi har kul ihop. Det är viktigt.

Vad kan vara oväntat inom ditt jobb?

– Jag trodde att jobbet skulle vara väldigt enformigt när jag började jobba här. Men det är verkligen varierande. Man hoppar in där man behövs. Vill man ha ansvarsområden och lära sig nya saker, då brukar man få det.

Vilka utmaningar möter du?

– Var engagerad och visa att du vill jobba! På så sätt kan man komma långt.

Text och foto: Elin Huatorpet.

Daniel Levänen

Yrke: Maskinoperatör inom påfyllning, packning och märkning.

Född: 1989.

Utbildning: Gick byggprogrammet med snickeriinriktning på gymnasiet. Har även studerat till plattsättare.

Intressen: Stort intresse för musik och tycker om att meka och fixa med bilen.